14. GAF u znaku Bitlsa i Buike

Međunarodni festival posvećen gitari, 14. Gitar Art festival, održaće se u Beogradu od 12. do 17. marta, a na njemu će učestvovati 180 gitarista iz 13 zemalja.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 05.03.2013.

16:48

Default images

Na ovogodišnjem Gitar Artu brojnim programima biće obeleženo pola veka od izlaska prvog albuma Bitlsa "Please, Please me" 1963. godine.

Pored koncerta na otvaranju Gitar Arta 12.marta u Domu sindikata na kome će najveće hitove Bitlsa izvesti srpski bend The Bestbeat Tribute, brojni gosti iz regiona i domaći izvođači, u okviru pratećeg festivalskog programa Gitar vizual art biće otvorena izložba, održana projekcija dokumentarnih filmova, od kojih će neki biti premijerno prikazani u Sava centru i Kinoteci.

Koncert na svečanom otvaranju ovogodišnjeg Gitar Arta imaće tri muzičke celine bez pauze, najveće hitove popularne četvorke iz Liverpula u različitim aranžmanima izvodiće poznati muzičari iz Srbije i regiona: Aleksandra Kovač sa horom "Beogradski glas", Dado Topić, Neno Belan, Vlatko Stefanovski, Bisera Veletanlić, Vasil Hadžimanov, Kiki Lesendrić i drugi.

Posebnu obradu najlepših melodija Bitlsa spremaju Kornelije Bata Kovač sa svojim triom i umetnički direktor Gitar Art festivala, grčki gitarista Kostas Kociolis sa Beogradskim gudačkim orkestrom "Dušan Skovran".

Treći segment svečanog koncerta zajedno će izvesti svi učesnici i publika u velikoj dvorani Doma sindikata, a izvešće neke od najvećih numera, "himni" Bitlsa koje danas pevaju celi stadioni.

Voditelji programa biće glumica Ana Sofrenović i jedan od najvećih poznavalaca Bitlsa u Srbiji, muzičar Dejan Cukić. Državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Miroslav Tasić rekao je na konferenciji za novinare da to ministarstvo smatra Gitar Art festival jednom od najznačajnih manifestacija kulture i umetnosti u Srbiji.

"Ako mogu slobodnim rečnikom da kažem, mi smo ovde privukli strane investitore, oni nam ovde donose kulturu, umetnost, dobru volju i prijateljstvo", kazao je Tasić. On je dodao da je svaki pa i 14. Gitar Art svojevrsni samit, za nekoliko dana u Beograd će stići 180 gitarista iz 13 zemalja.

"Oni će za šest festivalskih dana svirati na Gitar Artu i biti gosti Beograda, upoznati nas sa svojom umetnošću, ali i preneti u svoje sredine utiske o Beogradu, našoj zemlji i ljudima, zato su ovakve manifestacije vid kulturne diplomatije koja prethodi državnoj diplomatiji", ocenio je Tasić.

Moto ovogodišnjeg festivala “Modularnost” upućuje na to da se i dalje koristi gitara kao osnovni element s tim da se uvode i novi elementi, rekao je vršilac dužnosti direktora Jugokoncerta Boško Radojković, osnivač Gitar Art festivala.

Najveća zvezda festivala je flamenko i džez pevačica Konča Buika (Concha Buika) koja će prvi put nastupiti u Srbiji 16. marta u Sava centru.

Trenutno najtraženija zvezda vorld muzike, "kraljica flamenka" koja beleži veliki uspon u proteklih sedam godina zahvaljujući izražajnim i veoma spontanim koncertima, upečatljivom glasu i neobičnoj fuziji više žanrova, u Beograd dolazi sa koncertom koji će najvećim delom posvetiti gitari i izvornoj flamenko muzici.

Osim flamenka, tamnoputa pevačica afričkog porekla Buika na beogradskom koncertu izvešće u pratnji gitara i perkusija svoje specifične soul i džez numere. Koordinator za međunarodnu saradnju Jugokoncerta Biljana Zdravković najavila je da će na 14.Gitar Artu biti i premijernih izvođenja kompozicija specijalno pisanih za festival.

Popularni gitarista Edin Karamazov premijerno će izvesti kompozicije Dušana Bogdanovića i Lea Brauera, a Trio Balkan Strings po narudžbini Jugokoncerta kompoziciju jednog od članova ovog porodičnog tria, Nikole Starčevića.

Na zatvaranju Gitar Arta nastupiće No Borders Orchestra sa svojim šefom dirigentom Premilom Petrovićem, a solista na koncertu će biti Karamazov.

Na 14.Gitar Art festivalu nastupiće Francisko Morais Franko(Portugal), Alvaro Pieri (Urugvaj), naša Sabrina Vlaškalić, Đulio Tampalini (Italija), iz SAD Marko Topči, Goran Listeš(Hrvatska) i Goriačev Griša(Rusija).

Pored koncerata, kao i na prethodnim festivalima održaće se i takmičenje mladih gitarista za koje se do sada prijavilo 170 takmičara, a očekuje se dvesta. To je, prema rečima Radojkovića, do sada najveći broj učesnika.

U šest kategorija za vredne nagrade, gitare ručne izrade, takmičiće se mladi gitaristi od 11 do 30 godina starosti.

Od prošle godine Gitar Art se održava u sklopu sezone Jugokoncerta i na taj način je uprkos ekonomskoj krizi u svetu i kod nas zadržao istu programsku strukturu - predstavljanje vrhunskih klasičnih gitarista i premijerno predstavljanje umetnika iz sveta popularne gitare i muzike.

Ovaj festival premijerno je publici u Srbiji predstavio slavni Rozenberg trio, gitaristu i lautistu Edina Karamazova, grčkog gitaristu i pedagoga Kostu Kociolisa koji su potom redovno dolazili na beogradski praznik gitare po kome smo postali čuveni u svetu. Festival od početka podržavaju brojne ambasade u Beogradu, Ministarstvo kulture i Sekretarijat za kulturu grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: