"Ring ring" počinje 11. maja

Ovogodišnje izdanje Festivala nove muzike "Ring ring" biće održano od 11. do 21. maja u nekoliko prostora u Beogradu uz učešće muzičara iz ukupno 15 zemalja.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 03.05.2012.

12:22

Default images

Nakon prošlogodišnjeg pomeranja u april, ove godine festival se vraća u redovni termin sredinom maja a, na 6 lokacija u gradu će biti održano ukupno 14 koncerata i 3 radionice za mlade umetnike.

"Ring ring" koji je svoje prvo izdanje imao 1996. godine svakog maja predstavlja najzanimljivije grupe i autore kreativne muzike iz celog sveta, uz veliku podršku koju daje domaćim muzičarima. Do sada je u okviru festivala publika imala priliku da čuje više od 200 koncerata i muzičare iz čak 43 zemlje.

Kako je to već uobičajeno, festival će biti otvoren besplatnim koncertom na kojem će nastupiti italijansko-japanski duet Paolo Angeli i Takumi Fukushima, 11. maja u Kulturnom centru REX.

Glavni deo programa se nastavlja 17. maja, a organizatori ovogodišnjeg festivala naročito ističu nastupe džez legendi poput Peter Brotzmanna, Paul Lovensa, Paul Lyttona i Freda Van Hovea, zatim srednje generacije koju predvode Mats Gustafsson i Ken Vandermark, kao i nastup grupe Atomic.

Dve svetske premijere ove godine biće deo festivala: specijalni projekat u okviru Elysee programa - po prvi put zajedno na sceni biće Francuzi Michel Doneda i Jerome Noetinger sa nemačkim elektroničarem Thomasom Lehnom i novosadskim trubačem Nenadom Markovićem.

Druga premijera je na samom otvaranju glavnog programa 17. maja - nastup kvarteta Ultima Armonia, u kojem, prvi put posle 25 godina, sarađuju Boris Kovač i Stevan Kovač Tickmayer.

Od domaćih imena na festivalu će nastupiti Svetlana Maraš, koja će zajedno sa Matsom Gustafssonom i Kenom Vandermarkom nastupiti u okviru specijalnog dešavanja u Muzeju Savremene umetnosti, kao i beogradski džez sastav Fish in Oil, koji će ovim nastupom ujedno promovisati svoj debi album. Oni će poslednje večeri festivala nastupiti kao predgrupa sastavu Atomic u dvorani Kolarčeve zadužbine.

Ulaznice po ceni od 350 dinara za jedno veče ili 1.250 dinara za festivalski komplet se mogu kupiti na blagajnama Kulturnog centra REX i Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Kompletan program i satnicu ovogodišnjeg festivala "Ring ring" pročitajte OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: