Tarantino priprema projekat o filmu tokom 1970-tih

Pre skoro godinu dana smo mogli gledati poslednji film u nizu reditelja Kventina Tarantina, krimi vestern “The Hateful Eight”. Naredni projekat koji je okupirao njegovu pažnju govori o istoriji filma, a obuhvata period tokom 1970-tih.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2016.

20:32

Tarantino priprema projekat o filmu tokom 1970-tih
Foto: Gettyimages

Tu svoju preokupaciju otkrio je gostujući na Lumijer festivalu u Lionu, održanom od 08. do 16. oktobra, a intervju je objavljen i na zvaničnom sajtu festivala. Reč je o retrospektivnom programu o 15 filmova nazvanom “1970.”. Ovaj projekat istražuje ključnu promenu u filmskoj istoriji u periodu koji je Tarantino nazvao “The New Hollywood”.

Neki od filmova koji su obuhvaćeni su “Butch Cassidy and the Sundance Kid”, “M.A.S.H.”, “Five Easy Pieces” i “Beyond the Valley of the Dolls”.

Interesovanje za ovaj period u razvoju filma, kod Tarantinoa, javio se nakon što je pročitao knjigu Marka Harisa, “Pictures of a Revolution”, u kojoj se pretpostavlja da se “New Hollywood” pojavio 1967. godine. On je prokomentarisao: “Ono što on brilijantno dokazuje je to, da je krajem 1967. novi Holivud već pobedio, ne znajući to, a stari Holivud je već bio izgubio, ne znajući to. Onda su se stvari ubrzale i 1970. novi Holivud je prestao da postoji. Ja sam želeo da identifikujem za sebe samog kada je revolucija poražena i ja se tačno sećam filmova koje sam gledao te godine, kao sedmogodišnjak. To je veoma specifičan pejzaž filmova u mojim mislima”.

Njegov fokus nije samo okrenut ka najboljim filmovima iz tog vremena, već je u potrazi za najinteresantnijim. Tarantino je proveo četiri godine istražujući taj period, a šta će, zapravo, proizaći iz ovog projekta ni on sam još uvek nije siguran. Možemo očekivati knjigu ili možda dokumentarni film, ostaje da vidimo šta će osmisliti.

Izvor: blockbuster.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: