Počinje Međunarodni filmski festival u Veneciji

U Veneciji će sutra početi najstarija filmska smotra na svetu - Međunarodni filmski festival u Veneciji, a žiri će ovogodišnjeg Zlatnog lava dodeliti 12. septembra.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

13:21

Default images
Beta / AP Photo/Andrew Medichini

Kako navodi Frans pres, tokom deset dana biće prikazano ostvarenje o danskom slikaru koji postaje žena, o Muzeju Luvr pod okupacijom u Drugom svetskom ratu, o sedamdesetogodišnjem lovcu na naciste, o argentinskoj familiji ubica, kao i rimejk kultnog "Bazena".

U takmičarskoj selekciji 72. izdanja Mostre je 21 dugometražni film. U žiriju, kojem predsedava Meksikanac Alfonso Kuaron ("Gravitacija"), još su glumice Dajana Kruger i Elizabet Benks, francuski scenarista Emanuel Karijer, tajvanski autor Hu Sijao-sijen i turski reditelj Nuri Bilge Džejlan.

Spektakl "Everest" sa Džejkom Džilenhalom, Džošom Brolinom i Emili Votson otvoriće festival na Lidu.

U petak se na crvenom tepihu očekuje i par Džoni Dep - Amber Herd. Depov film "Black Mass" biće prikazan van takmičarske selekcije, dok se sa velikim nestrpljenjem čeka projekcija filma njegove supruge "The Danish girl", o priči iz 1920-ih o transformaciji danskog slikara u ženu. Uz bivšu manekenku, u filmu oskarovca Toma Hupera ("Kraljev govor"), igra i britanski glumac Edi Redmejn, dobitnik Oskara za najbolju mušku ulogu za "The Theory of Everything". Njegov dolazak se takođe očekuje u Veneciji. Na Lidu će biti i Rejf Fajns i Tilda Svinton, koji glume u rimejku "Bazena" u režiji Luke Gadanjina ("A bigger splash").

Najavljivani kratki promotivni film "The Audition" Martina Skorsezea, u kojem je sebe trebalo da igraju Robert de Niro, Leonardo di Kaprio i Bred Pit, neće biti prikazan zbog tehničkih problema. Na Mostri se mnogo očekuje i od novog ostvarenja "Frankofonija" ruskog reditelja Aleksandra Sokurova (dobitnika Zlatnog lava 2011. za "Fausta"), a za festivalsko priznanje će se takmičiti i film Kanađanina Atoma Egojana "Remember" o vremešnom lovcu na naciste (Kristofer Plamer) koji kreće u osvetu svoje porodice.

U jednom drugačijem registru publika će imati priliku da vidi novo delo francuskog filmskog umetnika i fotografa Jana Artisa-Bertrana "Human", koji će biti prikazan 11. septembra, istovremeno u UN u Njujorku i u Veneciji.

Venecijanski filmski festival dodeliće ove godine Zlatnog lava za životno delo francuskom režiseru Bertranu Tavernijeu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: