Zlatni Lav za montažerku Telmu Šunmejker

Trostruka dobitnica Oskara za montažu Telma Šunmejker, koja više od četiri decenije sarađuje sa rediteljem Martinom Skorsezeom, dobila je Zlatnog lava za životno delo na Filmskom festivalu u Veneciji.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.09.2014.

22:04

Default images

Kako prenosi AFP, 74-godišnja Amerikanka je montažerka svih Skorsezeovih filmova, a Oskarom je nagrađena za "Razjarenog bika", "Avijatičara" i "Dvostruku igru".

Ona je prva montažerka u istoriji festivala kojoj je uručeno ovo priznanje.

"Započela sam šestonedeljni kurs za montažu na Njujorškom Univezitetu kada sam prvi put srela Martija, i to je promenilo moj život", rekla je pre početka svečanosti Šunmejker okupljenim novinarima na Lidu.

"Nisam imala pojma šta će mi se dogoditi kada sam pristala da radim za čoveka koji me je svemu naučio, zbog kog sam zavolela svoj posao", navela je ona.

Šunmajker je započela saradnju sa proslavljenim američkim rediteljem na njegovom debitantskom ostvarenju "Ko to kuca na moja vrata" iz 1969. i od tada se nije razdvajala od njega.

"Montaža je posao pun misterija. Radimo sa ogromnom količinom materijala i ekranom i moramo da donesemo na hiljade odluka u razmaku od samo nekoliko minuta", kazala je Šunmejker.

"Da biste shvatili kakav je to fantastičan posao morali biste da sedite pored mene i da se dosađujete. Ali, na svetu nema ničeg lepšeg od toga", zaključila je slavna montažerka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: