Festival na Paliću - kako održati dostignuti nivo

Umetnički direktor Festivala evropskog filma Nikolaj Nikitin izjavio je danas da su kvalitet, prijateljstvo i profesionalizam glavne karakteristike koje su ovu manifestaciju uzdigle i pozicionirale na evropskoj kulturnoj mapi. „

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 20.07.2014.

17:29

Default images

"Već desetak godina sarađujem sa festivalom na Paliću. Trudimo se da postignemo širinu u geografskom smislu. Nikada nsimo hteli da se ograničimo na politički pojam Evrope, tako ovoga puta u fokusu imamo filmove iz Gruzije"“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Naročito je skrenuo pažnju na ruski artistički film „"Levijatan"“.

Selektor Petar Mitrić nije želeo da izdvaja naslove koje bi preporučio, rekavši da žiriju prepušta da odluči o najboljima. "„Pri odabiru sam išao ponajviše za jakim emocijama koje autori prenose na platno"“, kazao je on.

Direktor festivala Radoslav Zelenović izrazio je zadovoljstvo što su takve emocije prešle na mnogobrojnu publiku sinoć na otvaranju festivala, kada je na Letnjoj pozornici prikazan mađarski „"Beli bog"“. Ovaj kvalitetan i zanimljiv film s pravom je nagrađen proletos u Kanu, dodao je on.

Programski direktor Miroslav Mogorović primetio je da ovom festivalu sredstva stagniraju, ali sadržaji napreduju. On je istakao da je uz Letnju pozornicu, gde se prikazuje glavni program, ove godine osposobljen još jedan prostor za filmove na Paliću - Letnja scena bioskopa „Abazija“. Raskrčen je dugogodišnji korov, postavljene su nove klupe i platno i tako se dobilo mesto projekcije iz selekcije „Mladi duh Evrope“, rekao je on. Izvršni producent festivala Blažo Perović ukazao je da je već šest godina za redom svaka teža od prethodne, pa se od 400.000 evra budžeta iz 2008. došlo do svega 220.000 ovoga leta. „

Za organizatore je veliki problem kako održati dostojanstvo i ugled koji je festival postigao. "Predsednica Evropske filmske akademije Marion Dering, koja nam je lane bila gost, ocenila je da je među 220 filmskih festivala u Evropi Palić stigao u predvorje desetak najboljih, među kojima ni jedan nije sa budžetom manjim od 2,5 miliona evra“", naglasio je on.

Perović je dodao da nisu u pitanju samo pare, nego i (ne)briga nadležnih. Grad Subotica treba da na pravi način stane iz festivala, a ne da baš u vreme njegovog održavanja planira da Gradski vodovod ispira cevi na Paliću, rekao je on.

Vedriji ton među novinare je unela Mira Banjac, predsednica Saveta festivala i ovogodišnja dobitnica nagrade „Aleksandar Lifka“. Priznajući da su naš film i festivali u teškoj situaciji, napomenula je da je tako i u celom društvu. „Ipak, kultura se dešava, ljudi se ne daju, umetnici grizu, stvaraju. "Ovaj festival mi daje nadu da su nam otvorena vrata, da smo negde krenuli i da imamo šta da ponudimo“", istakla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: