Srpski filmovi u Češkoj

Velika revija savremenog srpskog filma biće održana od 8. do 10. juna u češkom gradu Vsetin, a glavni gost biće poznati glumac, producent i režiser Ljubiša Samardžić, najavila je organizacija "Luka Praha".

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.05.2012.

19:06

Default images

Bioskop "Vatra" biće domaćin Letnjeg filmskog maratona "Vseitn 2012". u okviru kojeg će gledaoci moći da vide 19 srpskih celovečernjih filmova snimljenih u poslednjih 20 godina.

Dramaturgija festivala ističe raznovrsnost, pa su tako u žanrovski šarenoliki program uvršteni filmovi 14 režisera. Nijedan od izabranih filmova nije bio u standardnoj distribuciji u Češkoj, a neki od njih će biti prikazani prvi put.

Na programu je pet Samardžićevih filmova. Dramaturg festivala Jirži Fiala ističe da je on "velika zvezda, sigurno jedan od najpoznatijih srpskih, ili jugoslovenskih, glumaca, a poslednjih godina je dokazao da je takođe veoma sposoban režiser".

Biće prikazani i "Besa" Srđana Karanovića, "Turneja" Gorana Markovića, "Optimisti" Gorana Paskaljevića, "Mi nismo anđeli" Srđana Dragojevića, "Točkovi" Ðorđa Milosavljevića, "Edit i ja" Alekse Gajića..

Festival svake godine ima fokus na jednu nacionalnu kinematografiju. Lane su prikazivani bugarski filmovi, a pre toga makedonski, slovenački..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: