Škola filmske magije drugi put u Gračanici

Škola filmske magije održava se drugi put u Gračanici, a stručnjaci iz oblasti filma održaće četvorodnevni kurs za polaznike sa centralnog Kosova, objavljeno je na sajtu Filmskog centra Srbije.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 24.08.2016.

13:15

Škola filmske magije drugi put u Gračanici
Foto: Thinkstock

Do 26. avgusta biće organizovana predavanja i radionice na kojima će se sticati teorijska znanja i praktične veštine iz sveta filma, a predviđeno je da učesnici naprave dva kratka filma, igrani i dokumentarni.

Četvorodnevni kursevi iz oblasti filmske režije, glume, scenarija, kamere, montaže i produkcije biće organizovani svakog dana u Domu kulture u Gračanici.

Škola filmske magije je nastavak uspešne saradnje koja je započeta prošle godine.

"Krajnji ishod biće prvi kratkometražni film pod nazivom 'Nacrtaj mi ljubav' za koji su scenario napisali prošlogodišnji učesnici naših kurseva", rekao je glumac Slaviša Čurović na konferenciji za novinare koja je organizovana tim povodom.

"Dobili smo zadatak da snimimo dva filma, kratki igrani film i dokumentarni film koji će pratiti celu radionicu i ceo proces igranog filma. Mi smo uveliko krenuli u pripreme i rezultat će, nadam se, biti dobar", kazala je Bojana Andrić, direktorka fotografije.

Reditelji Nemanja Lazić i Kosta Đordjević ističu da ekipa pred sobom ima dobar scenario i da će rezultat biti odličan film, čije su osnovne poruke ljubav i nedostatak empatije.

Kratkometražni igrani film "Nacrtaj mi ljubav" trebalo da se završi početkom jeseni za kada je najavljena kosovsko-metohijska premijera, kao i turneja filma "Jesen samuraja" u produkciji "Gargantua Films" iz Beograda.

Predavači su izrazili želju da škola postane tradicija jer, kako su naveli, u Gračanici ima dosta potencijala.

Čurović, koji je deo ekipe filma "Jesen samuraja", istakao je da je važno da se kontinuitet nastavlja i da svake godine ima sve više polaznika.

Među polaznicima je najviše mladih, ali i nešto starijih koji su zainteresovani za rad na filmu.

Predavači su ostvareni filmski stvaraoci i autori: Kosta Đordjević (režija), Bojana Andrić (kamera), Nemanja Lazić (scenario), Vladimir Marković (montaža), Slaviša Čurović i Mihailo Laptošević (gluma) i Aleksandra Cvijetić i Andrijana Sofranić (produkcija).

Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: