Tribina o srpskoj kulturi u "v.d. stanju"

Forum za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji organizovao je tribinu pod nazivom "Janusovo lice srpske kulture: Kultura u v. d. stanju", koja će biti održana sutra, u podne, u galeriji ArtGet Kulturnog centra Beograda.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 19.01.2014.

13:25

Default images

Članovi Foruma ukazuju na "izostanak smislenog sadržaja u razgovorima o kulturi i kulturnim politikama u javnom prostoru Srbije".

Oni žele da pokrenu dijalog između svih zainteresovanih strana u kome bi presudan bio pokušaj da se definišu ključna pitanja za domaću kulturu i da se na njih ponude prihvatljivi odgovori, navodi se u najavi.

O tim pitanjima i njihovom rešavanju na tribini će govoriti predsednica Foruma, rediteljka Anja Suša i članovi Dejan Ilić iz izdavačke kuće "Fabrika knjiga", istoričar umetnosti Branislav Dimitrijević i Marijana Cvetković iz grupe "Stanica Servis za savremeni ples".

Očekuje se prisustvo predstavnika Ministarstva kulture, gradske uprave Beograda, predstavnika institucija kulture, radnika u kulturi, nevladinih organizacija i umetnika, dodaje se u najavi.

Forum za kulturu radi pod okriljem Evropskog pokreta u Srbiji. Članovi dele uverenje da je kultura jedan od ključnih segmenata društva, unutar kojeg teku procesi ključni za oblikovanje političke zajednice.

Oni ističu da se i ideje o evropskoj integraciji artikulišu i promovišu unutar kulture, a od načina na koji se to radi zavisi i prihvatanje tih ideja.

Kao i Srbija, i Evropa predstavlja heterogeno kulturno polje iz kojeg se mogu preuzimati razni kulturni i vrednosni obrasci.

Od oblikovanja kulturnog polja u Srbiji zavisi da li će obrasci koji nastaju u evropskim integracijskim procesima biti od koristi domaćem društvu ili na njegovu štetu.

To je dinamičan proces na čiji ishod možemo uticati samo aktivnim kulturnim delovanjem, poručuju članovi Foruma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: