Ratnici Šaolina - kungfu još u modi

Poznati "Ratnici Šaolina" nastupiili su noćas pred punom salom Centra ’’Sava’’ sa novim programom u okviru evropske turneje "The Spirit Within’’ i oduševili publiku svojim nastupom i umećem, slikovito predstavivši svoju okretnost, snagu i veštinu.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 13.07.2011.

10:11

Default images

Koreografiju za jedinstveni kung fu performans uradio je zvanični koreograf ceremonije otvaranja Olimpijade u Pekingu Stefan Lederlend.

U svom kung fu nastupu ratnici su prikazali tehnike borbe, razne vrste akrobacija, kao i razbijanje metalnih šipki o glavu, držanje jednog od ratnika na kopljima, udaranje balvanom o stomak ratnika, ležanje na sečivima i još mnogo toga.

U predstavi je učestvovalo 22 majstora kung fua, a tokom nastupa su koristili 18 vrsti oružja.

Ovaj nesvakidašnji šou do sada je širom sveta videlo više od 500.000 gledalaca svih uzrasta, a koreograf je, kako je naveo, želeo da ove godine prilagodi šou evropskoj publici i učini ga interaktivnim, privlačnijim i uzbudljivijim.
Deo programa je iskorišćen za podučavanje dece iz publike, koja su uživo na sceni imala priliku da se oprobaju u ovoj veštini.

Iako skoro svaki predmet mogu da upotrebe kao oružje, ratnici nisu agresivni, a u srcu njihove filozofije je elegancija i gracioznost, kao osnovna tema koja se provlači kroz ceo spektakl, objasnio je nedavno Lederlend.

Većina ratnika Ssaolina ima oko 20 godina, a najmlađi učesnik ima 10 godina. Sa treningom su počeli kada su imali samo tri ili četiri godine. Svi dolaze iz Kine. Jedan uobičajen dan mladog ratnika podrazumeva ustajanje u pet sati ujutru da bi obavio šestosatni trening uz meditaciju.

Dok su na turneji, ratnici nastavljaju da praktikuju svoje mentalne i fizičke treninge, jer veruju da je mentalna snaga glavni faktor za uspešan nastup.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: