Umetnost u svađi sa zakonom

Nakon što su ga kineske vlasti uhapsile početkom aprila na aerodromu u Pekingu, kontroverzni kineski umetnik Ai Weiwei našao se na prvom mestu neobične liste koju je nedavno objavio magazine „Time“.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 16.04.2011.

15:22

Default images

Ovo nije prvi put da se Weiwei sukobljava sa policijom, a problemi koje je imao sa konzervativnim kineskim vlastima osigurali su mu prvo mesto na listi umetnika koji su imali problema sa zakonom, smatra magazin „Time“.

Jedan od umetnika zaslužnih za velelepno kinesko „Ptičje gnezdo“ u kojem su se održavale Olimpijske igre, Weiwei je poznat i po borbi za ljudska prava. Među njegovim radovima nalazi se i serija fotografija „Study of Perspective“, na kojima pokazuje srednji prst političkim i kulturnim centrima sveta, uključujući Belu kuću i Tjenanmen.
„Živim u društvu gde sloboda govora nije dozvoljena. Pokušavam da uključim moju umetnost u društvo, da izgradim nove mogućnosti“, izjavio je umetnik, koga su svojevremeno policijske snage toliko pretukle da mu je bila neophodna operacija na mozgu.

Jedan od najslavnijih indijskih umetnika, M. F. Husain, koga porede sa Picassom, i čija su dela proglašena najskupljim indijskim slikama, nažalost ne može živeti u svojoj rodnoj zemlji. Umetnik je 2006. godine dospeo u žižu javnosti nakon što je razljutio hindu aktiviste naslikavši nagu hindu boginju. Ta slika donela mu je proterivanje iz Indije, pa od tada živi na relaciji London – Dubai.
Iranski reditelj Jafar Panahi, tvorac filmova „The White Balloon“, „The Circle“ i „Offside“, 2009. godine bio je optužen za kampanju protiv iranske vlade koju vodi kroz svoje filmove. Vlasti su mu prethodno oduzele dozvolu za snimanje, na šta se Panahi nije obazirao, pa je i taj prekršaj otežao situaciju. Osuđen je na šest godina zatvora, a zabranjeno mu je i da u narednih dvadeset godina snima filmove i daje intervjue u Iranu. Martin Scorsese, Harvey Weinstein, Sean Penn i Paul Haggis samo su neki od velikana iz sveta filma koji su zahtevali Panahijevo oslobađanje, ali do toga još nije došlo.

Celokupna lista „problematičnih“ umetnika izgleda ovako:

1. Ai Weiwei

2. M.F. Husain

3. Jafar Panahi

4. Paul Klee

5. Charile Chaplin

6. Caravaggio

7. Owen Maseko

8. Andrei Tarkovsky

9. Robert Mapplethorpe

10. Pier Paolo Pasolini

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: