Subotički Grand Prix za "Boribon i Anipani"

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, dvadeset prvi po redu, svečano je zatvoren u petak, 26. septembra, uručenjem nagrada na sceni “Jadran” Narodnog pozorišta.

Izvor: B92

Subota, 27.09.2014.

13:10

Default images

Grand Prix Festivala za najbolju predstavu u celini dodeljen je predstavi “Boribon i Anipani” u režiji Edine Elinger i izvođenju Budimpeštanskog pozorišta lutaka.

Specijalna nagrada za konceptualni i najveći umetnički domet dodeljena je predstavi Kurosolo III “Hatenaši”, u režiji Jojičija Nišimure i izvođenju Mijako Kurotani, u izvođenju Pozorišta “Žanr: Siva = groteska s egoističnim predmetima i podaničkim telima”, Tokio, Japan.
Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Kati Čato za režiju predstave "Lenka" u izvođenju Pozorišta lutaka Bjalistok (Poljska), dok je nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka dodeljena Robertu Smoliku za najbolje tehnološko rešenje lutaka u predstavi "Pekara Mišmaš" Mini teatra Ljubljana.

O nagradama je odlučivao petočlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i teatrologa: prof. dr Boris Goldovski (Rusija), prof. dr Marek Vaškijel (Poljska), Ljubivoje Ršumović (Srbija), prof. dr Siniša Jelušić (Crna Gora) i Đerđ Hernjak (Srbija).

Tokom ceremonije zatvaranja nastupili su KUD Talentum i Novokuznjecki teatar lutaka „Skaz“ iz Rusijw.

Festival je počeo 21. septembra, a u takmičarskom programu prikazane su najrelevantnije predstave za decu iz celog sveta. Petnaest predstava iz 13 zemalja Evrope sveta i zemlje domaćina Srbije odigrano je u okviru takmičarskog programa. Predstave su došle iz Indije, Bugarske, Japana, Crne Gore, Estonije, Poljske, Rumunije, Gruzije, Rusije, Ukrajine, Slovenije, Mađarske i dve iz Srbije: “Ima li deda odelo?” Pozorišta mladih iz Novog Sada u režiji Emilije Mrdaković i “Dah” subotičkog Dečjeg pozorišta u režiji Veselke Kunćeve.
Za takmičarski program ovogodišnjeg Festivala prijavljeno je čak 230 predstava iz 44 zemlje.

Ovogodišnji dobitnici Nagrade za životno delo “Mali princ”, koju Festival dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu su Timoti Džon Bajford, britаnski režiser, scenаristа i glumаc, koji je veći deo svog rаdnog vekа proveo u Srbiji i Geza Balog, reditelj, dramaturg i teatrolog iz Mađarske. Selektor i direktor Festivala Slobodan Marković uručio je na otvaranju Festivala Nagrade za životno delo “Mali princ” Gezi Balogu i Zorici Bajford, koja je nagradu primila u ime supruga Timotija Džona Bajforda, koji je svojim izuzetnim radom zadužio kulturu u Srbiji.

Težište ovogodišnjeg Festivala bilo je na slovenačkom lutkarstvu i pozorišnom stvaralaštvu za decu, koje je bilo predstavljeno kroz jedinstvenu izložbu "100 godina slovenačke lutkarske umetnosti", objavljivanje i promociju knjige profesora Edija Majarona "Vera u lutku" u zajedničkom izdanju Festivala i Pozorišnog muzeja Vojvodine, naučni skup o slovenačkom lutkarstvu i učestvovanje predstave "Pekara Mišmaš" ljubljanskog Mini teatra u takmičarskom programu Festivala.

Otvoreno je pet izložbi, objavljene dve knjige, održana konferencija pod nazivom "Deca u svetu elektronike", promovisana izdanja autora iz zemlje i regiona, održan bogat filmski i prateći scenski program...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: