Pretpremijera filma "Drugi susret"

Pretpremijera dokumentarnog filma"Drugi susret" reditelja i producenta Željka Mirkovića biće održana 21. septembra uveče u hotelu Hajat Ridžensi, najavili su Beogradski bezbednosni forum i Balkanski fond za demokratiju.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2012.

20:53

Default images

Povod za specijalnu projekciju je održavanje drugog Beogradskog bezbednosnog foruma - konferencije posvećene bezbednosnim, spoljno olitičkim i ekonomskim trendovima u vreme krize koja preti državama i društvima u regionu i svetu.

"Drugi susret", u produkciji kompanije "Optimistik film", donosi ljudsku priču o jedinstvenom susretu između pilota nevidljivog aviona F-117A i komandanta raketne jedinice koji ga je oborio.

Prvi susret je bio na radaru 1999. godine. Dejl Zelko i Zoltan Dani su odlučili da se sretnu posle 12 godina.

"Prvi put su pucali jedan na drugog. Sada je vreme za njihov drugi susret", navodi se u najavi ovog dugometražnog dokumentarca.

Projekciji će prisustvovati ministar kulture Bratislav Petković, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, kao i autor Mirković.

Snimanje je realizovano uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje Vojvodine, Balkanskog fonda za demokratiju, Američke ambasade u Beogradu, Radio-televizije Vojvodine, Sekretarijata za kulturu Grada Niša.

Projekat su pomogli Vojnofilmski centar "Zastava film", Opština Pantelej Grada Niša, Opština Apatin, Opština Medijana Grada Niša, Opština Kovin.

Film su zvanično podržali Kabinet predsednika Republike Srbije, Ministarstvo odbrane Republike Srbije, Ambasada Češke Republike, Ambasada Kraljevine Holandije.

Dobre recenzije za "Drugi susret" već su dali inostrani filmski poslenici.

"Film o veri u porodicu, gde god da ste, o prijateljstvu, o dva heroja koja to nisu želeli da budu, o dve veoma različite kulture, sa dva veoma različita karaktera", ocenio je Tue Stin Miler iz Danske.

"Rat koji je prikazan samo predstavlja pozadinu za ono što je, u suštini, dirljivo lično putovanje za dva čoveka zahvaćena konfliktom. Topla i ohrabrujuća priča o snazi prijateljstva uprkos kulturološkim barijerama. Apel da u svima nama potražimo ono što je dobro", istakao je Pol Smit iz Velike Britanije.

Za Bjorna Jensena iz Nemačke ovo je "snažan i upečatljiv film koji povezuje dve životne priče i pokazuje kako bivši neprijatelji mogu postati istinski prijatelji".

"Dobar početak i snažan kraj filma. Mora se pogledati", zaključio je Jensen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: