Rio de Žaneiro na listi UNESCO-a

Područje brazilskog grada Ria de Žaneira sa njegovim dugim plažama, blagom klimom i tropskom vegetacijom UNESCO je na 36. zasedanju u Sankt Peterburgu proglasio svetskom baštinom, kao mesto u kome se na jedinstven način spajaju priroda i urbani predeli.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.07.2012.

09:17

Default images

Znameniti i svetski poznati simboli Rija: brdo Glava šećera, statua Hrista Spasitelja, plaža Kopakabana i veličanstven pogled na zaliv Guanabara - gde su se prvi put januara 1502. godine iskrcali portugalski moreplovci i misleći da su otkrili deltu velike reke koja se uliva u okena, mesto nazvali da Rio de Žaneiro - "januarska reka", bili su dovoljan argument za odluku Komiteta za svetsko nasleđe.

Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu navela je i da su Nacionalni park Tižuka - jedna od najvećih šuma u svetu u nekoj urbanoj sredini - i Botanička bašta doprineli da se u Riju razvije kultura življenja na otvorenom.

Unesko je naveo i da je Rio de Žaneiro priznat i kao umetnička inspiracija muzičarima, pejzažnim arhitektama i urbanistima.

Stavljanje Rio de Žaneira na listu svetske baštine UNESCO-a poboljšaće, smatraju stručnjaci, uslove u oblastima grada koje su u velikoj meri zagađene, poput zaliva Botafogo.

Kako bi neko mesto dospelo na listu svetskog nasleđa ono mora da bude od "izuzetne univerzalne vrednosti" i ispuni barem jedan od deset kriterijuma koji su ustanovljeni 2005. godine.

Kada je reč o kulturnim kriterijuma, mesto mora da predstavlja remek-delo ljudskog kreativnog genija, da pokaže važnu razmenu ljudskih vrednosti kroz istoriju koja je vidljiva u razvoju arhitekture, urbanizma, pejzažne arhitekture, umetnosti, da bude jedinstven svedok kulturne tradicije i civilizacije koja živi ili je nestala, da bude jedinstven primerak arhitekture ili pejzaža koji ilustruje važnu fazu u ljudskoj istoriji, da bude izvanredan primer ljudske interakcije sa prirodnom okolinom ili da bude direktno povezano sa tradicijom, idejama, verovanjima i umetničkim delima izvanrednog univerzalnog značaja.

Osim ovih, da bi dospelo na listu kulturnog nasleđa, nominovano mesto mora da ispunjava i neke "prirodne" kriterijume odnosno da sadrži prirodni fenomen izvanredne lepote, da predstavlja važne faze u istoriji Zemlje, da prikazuje tekuće ekološke i biološke procese u evoluciji života, da sadrži biološki diverzitet i ugrožene vrste.

Na listi se trenutno nalazi 961 mesto, uključujući 745 kulturnih, 187 prirodnih i 29 mešovitih kulturnih dobara. Prema statistici, Italija je dom najvećem broju mesta sa liste svetske baštine - 47.

Dospeće grada Ria i njegove okoline na listu svetske baštine nije retkost i do sada je više gradova dospelo na listu, uključujući Vatikan, Edinburg, stara jezgra Havane i Jerusalima, grad Bat, Braziliju, Salamanku, Veronu, Urbino, Lion, Bagu, Rabat i mnoge druge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: