Kizuna - Veče japanskih kompozitora

Koncertom muzike japanskih kompozitora, u Kolarčevoj zadužbini obeležena godišnjica katastrofalnog zemljotresa i cunamija koji su pogodili istočni Japan.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.03.2012.

00:48

Default images

"Ovim koncertom želimo da izrazimo zahvalnost građanima Srbije i sveta na nesebičnoj pomoći i podršci postradalim područjima. Zahvaljujući svima vama rekonstrukcija se uspešno privodi kraju", kazao je ambasador Japana u Beogradu Tošio Cunozaki pre koncerta pod nazivom "Kizuna (veza) - Veče japanskih kompozitora".

On je publici, u kojoj su bili i predstavnici diplomatskog kora, najavio da će na koncertu slušati dela četiri japanska kompozitora koja će izvesti Simfonijski orkestar i Hor RTS, zajedno sa muzičarima japanske grupe "Variki" koju poznaje beogradska publika, ali i ona širom Srbije jer su prethodnih godina održali brojne koncerte.

Cunozaki je zahvalio suorganizatoru koncerta, Muzičkoj produkciji Radio-televizije Srbije, što je prihvatila želju japanskog dirigenta Tošija Janagisave da diriguje večerašnjim koncertom i izrazio nadu da će se ta saradnja nastaviti.

"Koncert je organizovala ambasada Japana kao izraz zahvalnosti japanskog naroda za svu podršku i solidarnost ukazanu nakon tragičnih događaja u martu prošle godine. Verujem da će večerašnji koncert još više približiti naša dva naroda i poslati poruku da je Kizuna (veza) najvažnija", rekao je ambasador.

Da muzika nema granica potvrđuje i dirigent Janagisave, dirigent Kamernog orkestra Balkana koji čine muzičari regiona.

Janagisava je studirao u Parizu, usavršavao se u Švajcarskoj kod slavnih dirigenata Džejmsa Livajna i Kurta Masura. Po osvajanju druge nagrade na Tokijskom međunarodnom takmičenju dirigenata, predvodio je gotovo sve velike orkestre u svojoj zemlji.

U region dolazi 2005. godine, a dve godine je bio glavni dirigent Makedonske opere. Od 2007.godine do danas je glavni dirigent Kosovske filharmonije i muzički direktor Kamernog orkestra Balkana, kojim je dirigovao na koncertima u Tokiju, Njujorku i Beču.

Ove godine Janagisava (41) će dirigovati i orkestrom Kraljevske filharmonije u Londonu.

Prvi put sa orkestrom RTS ovaj izvanredno sugestivni muzičar dirigovao je dela svojih sunarodnika, snažnu i zvučnim efektima bogatu "Kompoziciju za orkestar" Jasušija Akutagave, delo koje kombinuje tradiciju evropske klasične muzike i japanskih melodija "Kobiki - Uta" (Pesma za seču drveća) za orkestar sa japanskim instrumentima.

U drugom delu koncerta svetsku premijeru imala je kompozicija "Yuyake no Mukouni" (Izvan večernjeg sjaja), za žrtve zemljotresa izvedena je i Narodna plesna svita za orkestar sa japanskim instrumentima kompozitora Kaoru Vada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: