Trupa Šena Veia gost BFI

Njujorška trupa kineskog koreografa, igrača, slikara i dizajnera Šena Veia (Shen Wei) nastupa sutra u "Madlenianumu" u okviru petog Beogradskog festivala igre, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Izvor: Tanjug

Subota, 12.04.2008.

12:40

Default images

Direktor kompanije "Šen Vei dens arts" ("Shen Wei dance arts"), osnovane 2000. godine, Bred Igan rekao je da je njihov nastup u Beogradu "lična inicijativa Veia i veliki izazov i iskustvo za igrače među kojima će biti i sam koreograf".

On je najavio da će beogradska publika videti dve postavke: "Posvećenje proleća" na muziku Igora Stravinskog i "Slobodan pad" koji povezuje pesmu tibetanskih Mahakala budista i melodije engleskog kompozitora Džona Tavenera. Prema rečima Igana, obe postavke prikazuju "poseban rečnik pokreta koji je izgradio Vei, a koji je baziran na prožimanju kineske tradicije i savremene igre".

"Prvu postavku, u okviru koje će nastupiti turski pijanista Fazil Sai, čini apstraktna muzika, priča bez priče, prožimanje zahtevne plesne tehnike i slobode tela, dok u 'Slobodnom padu' koreograf počinje od ideje običnog pada papira, tkanine, svetlosti i gradi ceo rečnik igre", objasnio je on.

Vei, koji se danas smatra za jednog od najprestižnijih koreografa, istakao je da on muziku vidi na drugačiji način i da insistira na samom pokretu koji povezuje sa osećanjima.

"Moj rukopis je drugačiji, u njemu se vidi uticaj slikarstva, vajarstva i kineske opere koje sam studirao u Kini i Americi", objasnio je on i dodao da "nama i treba drugačija vrsta pokreta, jer živimo u 21. veku".

Vei je rekao da se u njegovim komadima, "pored moderne igre, vidi uticaj kružnog shvatanja života, karakterističnog za filozofiju i religiju istoka".

On je najavio da će trupa nastupiti i u Nišu 14. aprila sa postavkom "Spojeni prenos" u okviru koje će igrači ofarbani po telu, igrajući, slikati po panou postavljenom na pozornici.

Kompaniju "Šen Vei dens arts" karakteriše internacionalni sastav, fuzija različitih umetnosti i prožimanje najsavremenijih trendova zapada i tradicije istoka. Trupa je nastupala u SAD, zapadnoj Evropi, Aziji, Australiji, a do kraja godine očekuje ih gostovanje na Novom Zelandu, u Španiji, u septembru u Njujorku, turneja po Južnoj Americi, a Vei priprema i koreografiju za otvaranje Olimpijskih igara u Pekingu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: