Petak, 08.02.2008.

12:00

Sastav Kiss 15. maja u Beogradu

Američki hard rok bend "Kiss“ nastupiće 15. maja na stadionu Tašmajdan, objavili su organizatori koncerta "Lupa Promotion" i "Tera Nostra".

Izvor: B92

Default images

Bend „Kiss“ rodio se kao ideja basiste Džina Simonsa i gitariste Pola Stenlija, bivšim članovima njujorškog sastava „Wicked Lester“. Duo je u bend potom uveo bubnjara Pitera Krisa i gitaristu Ejsa Frilija.

Muzika sastava „Kiss“ donela je novu mešavinu komercijalne muzike bazirane na američkom hard rok zvuku i zaraznih refrena podvučenim glasnim gitarskim zvukom.

Duboko ukorenjeni u teatralne nastupe Alisa Kupera i hard rok muziku glem rok sastava „New York Dolls“ članovi sastava „Kiss“ vrlo brzo su postali miljenici američkih tinejdžera tokom 70-ih godina XX veka.

Brojne nastupe benda krasili su raskalašni kostimi i šminka, kao i ekstravagantno osvetljenje i prateći efekti poput dimnih bombi i dima što je samo doprinelo još većoj fascinaciji obožavalaca koji su u hordama pratili članove benda na turnejama.

Nakon prvog nastupa na Menhetnu 1973. godine bend zaslugom producenta Bila Aukoina potpisuje ugovor sa muzičkom etiketom „Casablanca“.

Grupa „Kiss“ ubrzo potom objavljuje istoimeni album, čiji debi je uspeo da se nađe na 87 mestu liste albuma u Americi. Nakon izlaska albuma „Alive“ 1975. godine članovi benda stiču kultni status među publikom, dok numera „Rock ‘N’ Roll All Nite“ dospeva na 12 mesto liste singlova.

Album „Destroyer“ 1976. godine grupi donosi platinasti tiraž i 10 mesto liste singlova sa pesmom Pitera Krisa „Beth“.

Slava i brojne turneje polako uzimaju svoj danak i sve češće dolazi do promena u sastavu benda, Pitera Krisa u bendu 1980. godine zamenjuje Erik Kar, dok Ejs Frili napušta grupu 1982. godine i na njegovo mesto dolazi Vini Vinsent, koga pak, nakon albuma „Animalize“ 1984. godine u bendu menja Mark Seint Džon.

Talas problema nastavlja se kada Seint Džon zbog bolesti svoje mesto ustupa Brusu Kuliku koji postaje glavni gitarista benda, dok 1991. godine, nakon smrti Erika Kara u grupu dolazi Erik Singer.

Bend sa Singerom snima album „Revenge“, njihov prvi album nakon 1989. godine, koji postiže zlatan tiraž.

Originalni članovi grupe Simons, Stenli, Frili i Kris ponovo se okupljaju 1996. godine i kreću na internacionalnu turneju koja postiže veliki uspeh i dovodi do snimanja novog albuma „Psycho Circus“.

Uprkos glasinama da će ovo biti poslednji album, grupa 2000. godine kreće na oproštajnu turneju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: