Petak, 27.12.2019.

09:40

Kazahstan: Dan žalosti zbog žrtava avionske nesereće

U Kazahstanu je sutra Dan žalosti zbog avionske nesreće u kojoj je, prema najnovijim informacijama, poginulo najmanje 12 osoba.

Izvor: Tanjug

Kazahstan: Dan žalosti zbog žrtava avionske nesereće
EPA/ EDUARD GALEEV

Avion kompanije "Bek er", u kom je bilo 98 ljudi, izgubio je visinu nakon poletanja sa međunarodnog aerodroma u Almatiju i probio betonsku ogradu, pre nego što je udario u dvospratnu zgradu.

Aerodrom je objavio da nije došlo do požara i da je odmah posle nesreće počela spasilačka akcija.

Oko 1.000 ljudi nalazi se na mestu nesreće koje je prekriveno snegom.

Vreme u Almatiju bilo je vedro, sa blagom temperaturom ispod nule koja je uobičajena u ovo doba godine. Na snimcima se vidi kako se prednji deo porušenog trupa zabio u jednu kuću, dok zadnji deo aviona leži u polju nadomak aerodroma.

Avion je leteo za Nur-Sultan, glavni grad zemlje ranije poznat kao Astana, a u trenutku nesreće u okolini je bila gusta magla

Avion je identifikovan kao Foker-100, srednje veličine. Kompanija koja proizvodi avion bankrotirala je 1996. godine, a proizvodnja Foker-100 zaustavila se sledeće godine. Njegova poslednja potvrda o letu izdata je u maju 2019. godine.

Svi letovi Bek Era i Foker-100 u Kazahstanu obustavljeni su zbog istrage nesreće, saopštile su vlasti te zemlje.

Aerodrom je nastavio da radi, a nakon nesreće je poletelo još nekoliko aviona.

"Odgovornim teška kazna u skladu sa zakonom"

Kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev izjavio je da će se odgovorni za pad aviona kompanije Bek Er, koji se srušio jutros u blizini grada Almati, prilikom čega je poginulo najmanje 12 osoba, suočiti sa "teškom kaznom u skladu sa zakonom".

On je to napisao na svom Tviter nalogu, izražavajući saucešće žrtvama i njihovim porodicama.

Tokajev je 28. decembar proglasio državnim danom žalosti i postavio premijera Askara Mamina na čelo komisije za istraživanje nesreće.

Kazahstansko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da istražuje moguće kršenje pravila bezbednosti na letu sa 93 putnika i pet članova posade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: