Insajder: Srpski deo Južnog toka preko offshora

Info

Izvor: B92

Sreda, 22.05.2013.

10:11

Default images

Southstream Serbia AG osnovano u Švajcarskoj zajedničko je preduzeće ruskog Gasproma koji ima 51 odsto i srpskog Srbijagasa koji ima 49 odsto. To preduzeće je zaduženo za ceo projekat izgradnje Južnog toka kroz Srbiju ali bi na računu tog preduzeća mogla da završi i dobit od budućih taksi.

Osnovano je kao klasična offshore firma, nema čak ni svoj poslovni prostor već je praktično samo jedno poštansko sanduče.

Preduzeće u offshor zoni formirano je za vreme vlade Mirka Cvetkovića ali je i aktuelna vlada, odobravala Srbijagasu ulaganja u novoosnovanu firmu u Švajcarskoj. Ministarka energetike Zorana Mihajilović priznaje u intervjuu za Insajder da Vlada neće moći u potpunosti da kontroliše firmu registrovanu van teritorije Srbije.

Zorana Mihajilović, ministarka energetike: Ono što baš ne mogu da razumem zašto je u Švajcarskoj formirano to preduzeće, zašto baš u jednom gradu u kojem su sve tako neobična preduzeća formirana. Kad imate mnogo tih preduzeća ćerki kompanija onda one uglavnom služe za, tako je praksa pokazala, ne mora da znači da će to da bude ovde, ali onda one uglavnom služe za ispumpavanje novca.
Srbija je jedna od pet zemalja na trasi gasovoda Južni tok kojim će se ruski gas transportovati od Rusije ispod Crnog mora, preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije do Italije. Kroz Srbiju će se graditi gasovod dugačak oko 400 kilometara. Prema istraživanju Insajdera, Srbija je međutim jedina od svih zemalja na trasi Južnog toka koja je pristala da se preduzeće koje će graditi deonicu kroz Srbiju registruje u drugoj državi. Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, potpisnik je, odlukom Vlade Srbije svih dokumenata kojim je glavno preduzeće za Južni tok kroz Srbiju osnovano u offshore zoni u Švajcarskoj. Bajatović je ujedno i član Upravnog odbora te firme.

Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa: Dakle, ako nas vi pitate aaa o tome da je sedište, o tome da je sedište firme South Stream u Cugu u Švajcarskoj

Insajder: Tako je

Bajatović: Dakle to je tačno, ugovor je takav da može i tako nešto da se desi ali može da se desi samo uz saglasnost osnivača

Insajder: A gde to piše?

Bajatović: U ugovoru

Insajder: Kojem?

Bajatović: U tom koji vi spominjete ... Izvolite

Insajder: Hoćete da kažete da neće dobit od Južnog toka odlaziti u offshore zonu

Bajatović: Ne

Insajder: Ne? A šta nama garantuje to, koji dokument?

Bajatović: Pa znate šta, ja stvarno ne mogu da ispunjavam muzičke želje redakcije Insajder

Insajder: Pa nisu ovo muzičke želje, ovo su pitanja u interesu javnosti

Bajatović: Pa jesu, znači nemojte da kvarimo, nemojte da kvarimo, piše u ugovoru znači na kraju krajeva, ugovor ima dve strane, nije to potpisao Bajatović, nego je ugovor odobrila Vlada Republike Srbije, potpisani su u Švajcarskoj. Znači to što postoji mogućnost za nešto ne znači da će se to nešto desiti
Firma iz Švajcarske je, prema istraživanju Insajdera, u novembru 2011. registrovala ćerku firmu “South stream” doo u Novom Sadu. U osnivačkom aktu novosadske firme navodi se da između ostalog svoju celokupnu dobit može “slobodno i bez odlaganja transferisati u inostranstvo”. Time se praktično otvara prostor da se i deo dobiti naše države od Južnog toka, umesto da ostane u Srbiji, izvlači u Švajcarsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

198 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: