"Kriminal ključni problem Crne Gore"

Izvor: Ljubica Gojgiæ

Nedelja, 01.11.2009.

18:33

Default images

Medojević: Crnogorski organizovani kriminal je već postao ozbiljni regionalni problem i mnoge međunarodne organizacije smatraju da trenutno region zapadnog Balkana nema neke konvencionalne prijetnje bezbjednosti, da je jedina prijetnja u stvari organizovani kriminal. Ta balkanska konfederacija kriminala koja je vrlo često spojena sa bezbjednosnim službama, sa tajkunima, sa političkim partijama, sa medijima. I upravo Crna Gora se u poslednjem vremenskom periodu koristi kao platforma za djelovanje tog organizovanog kriminala koji u Crnoj Gori ima podršku državnih organa.

Ja sam više puta u svojim nastupima u parlamentu govorio i pokazivao čak i konkretne dokaze o povezanosti nekih narko-kartela sa djelovima bezbjednosnih službi. Svi ti kriminalci u Crnoj Gori kao svoju političku zaštitu navode gospodina Đukanovića. Oni učestvuju u izborima na strani Demokratske partije socijalista. Tako da Crna Gora je nažalost država u kojoj je došlo do spajanja, do integracije organizovanog kriminala i državnih službi.

I zbog toga, ja vrlo često upozoravam da mnoga krivična djela koja se dese i u Beogradu, u Srbiji, u Hrvatskoj, u Bosni i Hercegovini, su povezana sa centrom svih tih operacija, a to je Crna Gora. U optužnici koja je podignuta u Zagrebu stoji da je Ivo Pukanić ubijen zbog pisanja o kriminalnim grupama i mafijama u regionu, sigurno najsnažnija kriminalna grupacija danas na Balkanu je ova koja djeluje u Crnoj Gori. Ne zbog toga što je ona sama po sebi jaka, već što iza nje stoji države, što stoje državne službe, što ima ogromni kapital.

Ako je to kartel koji je spreman da potroši 100 miliona evra da isfinansira najveću nabavku kokaina ove godine u Evropi i svijetu, onda možete zamisliti o kakvoj se moćnoj kriminalnoj organizaciji radi. Gospodin Pukanić je jedan od svjedoka na suđenju u Bariju i nije prvi od mogućih svjedoka koji je likvidiran, niti je prvi novinar koji je ubijen zbog pisanja o duvanskoj mafiji. U Crnoj Gori je ubijen i Duško Jovanović.

B92: Međutim gospodine Medojeviću, činjenica je da, kako sada stvari stoje, građani Crne Gore godinama unazad daju podršku upravo stranci gospodina Mila Đukanovića koji na izborima dobija, hajde da budemo do kraja otvoreni, mnogo više nego što dobija Vaša politička opcija.

Medojević: Moć sa tržišta i Vlade se preselila u organizovani kriminal i to je dovelo u pitanje legitimitet političkog sistema i naravno, mi predlažemo, kao Pokret za promjene, da opozicija bojkotuje lokalne izbore, da pošalje jasnu političku poruku da gospodin Đukanović mora da podnese ostavku, da se sve političke partije u Crnoj Gori nađu na jednom okruglom stolu i dogovore o formiranju vlade nacionalnog konsenzusa ili vlade nacionalnog spasa, koja bi pripremila neke fer i poštene izbore možda za nekoliko mjeseci.

Jer mi se plašimo da gospodin Đukanović, koji je šef kriminalne organizacije, ne može efikasno da bude i šef Vlade, naročito u oblasti vladavine prava i bezbjednosti. Ako on hoće da koristi pune ustavne kapacitete, morao bi da hapsi članove svoje organizacije. To sam mu rekao u parlamentu.

B92: Odgovarajući na sve ove Vaše navode i optužbe, Đukanović je rekao da su ta uverenje šizofrena, da se koristite lažima bez pokrića i ono što je bilo naročito zanimljivo, rekao je da s vremena na vreme idete u Beograd po mišljenje, po instrukcije. Ko su ti koji Vam daju instrukcije sada u Beogradu?

Medojević: Jedno vrijeme sam ja bio “Koštuničin igrač u Crnoj Gori“, iako jedino sa tim srpskim političarem zaista nikada nisam imao priliku da se sjednem ili da popričam. Sada je to, dakle, nekog anonimnog srpskog preduzetnika koji radi za neku srpsku bezbjednosnu agenciju.

Očigledno da gospodin Đukanović ima mnogo problema i da je ušao u tu poslednju fazu, paranoičnu, gdje jezikom mržnje i prijetnjama pokušava da skrene pažnju javnosti na ono što je ključni problem – da je Crna Gora već u očima međunarodne javnosti ocjenjena kao država koja ima ozbiljan problem sa organizovanim kriminalom, korumpiranim bezbjednosnim službama, da policije u regionu kada, rade neke ozbiljne policijske akcije, kriju od crnogorskih kolega jer se plaše da će crnogorske kolege to dalje distribuirati kriminalcima, da je to ključni problem koji optjerećuje Crnu Goru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: