Nove mere GSP-a izazvale tenziju

Akcija poništavanja (storniranja) doplatnih karti i opomena u GSP-u počela je 10. maja i predviđeno je da traje do 10. septembra, a posle toga sledi utuženje svih onih koji ne iskoriste mogućnost storniranja.

Info

Izvor: B92

Subota, 28.08.2010.

13:33

Default images

U bazi podataka GSP- a, za poslednje tri godine, evidentirano je oko 197.000 opomena, napisanih za 150.000 osoba. Građani zbog neplaćanja karti i opomena, samo za poslednje tri godine, duguju blizu milijardu dinara.

U prethodna tri meseca, svi oni koji su hteli da se oslobode kazni, a koji imaju do tri opomene, mogli su to da urade za samo 1.000 dinara. Za storniranje četiri do devet kazni, treba izdvojiti 2.000 dinara, a za deset i više - 3.000 dinara.

Zabeleženo je veliko interesovanje i, posle tri meseca akcije, Beograđani su pozitivno reagovali na mogućnost da postanu ispravni korisnici usluge javnog gradskog prevoza.

Do sada je stornirano preko 30.000 kazni.

Objašnjenje GSP-a po Vukajliji

“Kontrolori. Specijalna jedinica za suzbijanje švercerskog kriminala po Gradskom Prevozu (GSP-u).

Koristeći specijalnu šok taktiku, uleću na prepad u vozilo Gradskog Saobraćajnog Preduzeća i bez najave vrše proveru prevoznih legitimacija napaćenih terorista-švercera (putnika).

Po nalogu nadređenih iz GSP-a svi članovi ove elitne jedinice dužni su da nose specijalnu maskirnu odeću u vidu zelenih markera radi prikrivanja i infiltracije u redove Gradskog Komunalnog Preduzeća”.

Tri vrste kontrole za suzbijanje “švercera”

Jedna od novina koja je dala najviše rezultata jeste uvođenje tri vrste kontrole: tačkasta na perifernim linijama, terminusna na početnim stanicama i kratka kružna kontrola u centralnim zonama grada.

Tačkasta kontrola podrazumeva da na jednom stajalištu po šest kontrolora ulazi u svaki autobus i pregleda karte putnicima. Kod ove vrste kontrole, negodovanje putnika izaziva to što autobus stoji sve dok se kontrola ne završi.

“Platio sam da se vozim, a ne da stojim u mestu, ovo je sramota”, kaže vidno iznerviran putnik.

Drastičniji primer sukoba između onih koji nemaju kartu i kontrolora mogao se videti kada su putnici na liniji 704, koja saobraća na relaciji Zeleni venac – Zemun polje, izbacili inspekciju tokom provere karata, jer je vozilo moralo da stoji u mestu.

Kada su kontrolori ušli u autobus, jedan od putnika se glasno pobunio tražeći da vozilo krene iz stanice. Većina drugih putnika ga je podržala odbijajući da službenicima GSP-a pokažu karte.

Kako su se i kontrolori zainatili, ne dopuštajući da vozilo krene, nastalo je komešanje koje se završilo tako što su putnici na silu izgurali one čiji je posao da im pregledaju karte.

Druga vrsta kontrole – terminusna, sprovodi se samo na početnim stanicama. Putnici ulaze isključivo na prednja vrata, gde kontrolor zahteva da mu se pokaže karta pre ulaska u autobus.

“Predugo traje. Ovo može ovako u nekom malom gradu, ali u Beogradu ne. Ionako je uvek gužva.”

Treća vrsta kontrole – kružna, podrazumeva da se grupa kontrolora vozi jednu stanicu i proverava putnicima karte, a zatim prelazi ulicu i vraća se po istom principu jednu stanicu nazad.

“I treba da se pojača kontrola. Mnogo je švercera, a to nije u redu prema nama, poštenim ljudima, koji redovno kupujemo markice”, kaže jedna gospođa.

“Ja sam student, gospođo, i pored ogromne školarine, nemam para ni za hranu, a kamoli za markicu”, odgovara joj student Beogradskog univerziteta dok vadi svoju ličnu kartu, a minut kasnije, kontrolor mu uručuje kaznu.

Ne znam koja mi je kazna po redu, prestao sam da brojim. Nemam para da platim, a nekad se pitam i šta bih plaćao? Ako pada kiša, u trolu moraš da uskočiš sa obe noge, ako nećeš da te udari struja. Tramvaji još nisu izašli iz perioda restrikcija, pa svakodnevno staju i blokiraju ceo saobraćaj. Autobusi su toliko retki da, sve i da krenem dva sata ranije, teško da ću stići na vreme”, zaključuje on. U Gradskom saobraćajnom preduzeću su za B92 rekli da će i dalje apelovati na sve korisnike javnog prevoza da se opredele za kupovinu mesečnih markica, da pokažu strpljenje i pomognu kontrolorima u situacijama kada neispravni putnici prave problem i gužvu.

A posao kontrolora nije nimalo lak. Svakodnevno se susreću sa ljudima koji im otežavaju posao.

“Nije lako, ljudi su nervozni i može da bude stvarno neprijatno. Svašta nam se dešavalo. Meni su, recimo, bacili službenu legitimaciju kroz prozor autobusa. Uvrede su svakodnevne”, kaže jedan kontrolor.

“Svi zahtevaju bolje autobuse, ali niko neće da plati kartu. Pa, od kojih para onda da im obezbedimo bolju i udobniju vožnju”, dodaje on.

s

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: