Ispitivanje lekova na pacijentima

Godišnje se u Srbiji obavi stotinak kliničkih ispitivanja lekova. Zdravi dobrovoljci dobijaju novčanu nadoknadu za učestvovanje u istraživanju

Jelena Subin Izvor:

U Srbiji se od početka godine sprovodi 51 kliničko ispitivanje lekova na ljudima. Ispituju se novi medikamenti, ali i već registrovani lekovi, samo na nove indikacije. Za razliku od bolesnih, kojima se za učestvovanje u ispitivanju ništa ne plaća, zdravi dobrovoljci za to dobijaju novac.

I dok ne prođe sve faze ispitivanja, lek ne može da se nađe na legalnom tržištu, jer svaki medikament može biti i lek i otrov. Onkologija, radiologija, psihijatrija, neurologija, kardiologija, samo su neke od oblasti medicine u kojima su kliničke studije najzastupljenije. Za njih ima dovoljno i pacijenata, ali i onih u punom zdravlju.

- Pre dobijanja dozvole za ispitivanje uvek se polazi od procene dokumentacije, kojom se dokazuje da je korist leka koji se klinički ispituje veća od mogućeg rizika po život i zdravlje ispitanika. Uz to, potrebna je i pozitivna odluka etičkog odbora zdravstvene ustanove u kojoj će se ispitivanje obavljati - priča Tatjana Šipetić, direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, ustanove koja prima zahteve od sponzora za sprovođenje kliničkih studija.

Za neke zdrave građane učestvovanje u ovakvim studijama može dobro da popuni kućni budžet, dok za većinu bolesnih predstavlja novu nadu. Pacijenti znaju da tako dobijaju lek koji inače ne bi, pa čak i da im je to bolja terapija od one koja postoji na tržištu. Rizik, ipak, uvek postoji.

- Agenciji do sada nije prijavljen nijedan smrtni slučaj u okviru kliničkih studija koje su sprovedene u Srbiji. Bezbednost i interes ispitanika moraju biti prioritet u odnosu na interes nauke i društva u celini. Klinička ispitivanja ne smeju da se obavljaju na zdravim maloletnicima, trudnicama, osobama koje su smeštene u ustanove socijalne zaštite, zatvorima - objašnjava Šipetićeva.

Prema zvaničnim podacima Agencije, pre tri godine broj odobrenih kliničkih ispitivanja bio je 115, dok je prošle godine taj broj pao na 84. Od početka 2011. godine Agencija je odbila tri zahteva za ispitivanja.

- Ministarstvo zdravlja može da obustavi ili zabrani sprovođenje kliničkog ispitivanja na osnovu predloga Agencije. Inače, svako od njih može u bilo kom trenutku da povuče svoj pristanak i da odustane od ispitivanja - kaže Šipetićeva.

Prevare i podmićivanja

NI kliničko ispitivanje lekova u Srbiji ne može da prođe bez raznih prevara. Tako, prema nepotvrđenim pričama, kod nas se rade i ispitivanja mimo svih propisa i zakona, a lekari za to od farmaceutskih kuća dobijaju i po nekoliko hiljada evra.

- Kontrolu nad sprovođenjem prijavljenih i odobrenih kliničkih ispitivanja rade Agencija i inspekcija Ministarstva zdravlja - naglašava Šipetićeva.

Info

Lebac sutra nemojte poslati

Od 7 ujutru do 14 časova 21. oktobra 1941. Šumaricama je neprestano odjekivala rafalna paljba, a onda je sve utihnulo. Kvota od 2.300 streljanih, prema proceni majora Keniga, bila je ispunjena. Sahranjivanje je trajalo danima. Ukopavanjem su rukovodile ljotićevske snage uz nadzor nemačkih vojnika.

Pregled stampe petak 21.10. 15:00 Komentara: 10

"Nije mi izazov da rušim Dačića, nego najjačeg u zemlji"

Slovi za jednog od najvećih opozicionara, a potpredsednik je druge po jačini stranke u vlasti. Apsurd ili je na srpskoj političkoj sceni sve moguće? Političar koji je sumnjiv i kada ćuti, tek Branko Ružić je svoje političke stavove poslednji put javno izneo pre šest meseci. Branko Ružić je intervjuu za Nedeljnik odlučio da razbije jedan od interesantnijih mitova na srpskoj političkoj sceni - da li će rušiti svog stranačkog lidera Ivicu Dačića.

Pregled stampe četvrtak 20.10. 10:49 Komentara: 19

Nekada na nišanu, sada za stolom: Kako pregovaraju srpski veteran rata i hrvatski branitelj

U jesen 1991., Mile Milošević, danas 53-godišnji predsjednik Udruženja Srpskih ratnih veterana, pucao je iz Nuštra na Vukovar iz tenka T55 Jugoslavenske narodne armije. Dvadeset i pet godina kasnije, s tadašnjim ”nišandžijom” iz tenka JNA, razgovaram u Osijeku, tridesetak kilometara dalje od njegovog nekadašnjeg ratnog položaja i slušam ga kako prijateljski čavrlja s Josipom Klemmom, čelnikom braniteljske Udruge specijalne policije, ne mareći za skupi roaming.

Pregled stampe petak 7.10. 09:10 Komentara: 6

Vučićevo iskupljenje?

Milorad Ulemek Legija u ponedeljak je na Specijalnom sudu u Beogradu potvrdio da je od bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti, Radeta Markovića, saznao kako su Slavka Ćuruviju 1999. godine ubili Ratko Romić i Miroslav Kurak pod komandom Milana Radonjića. Iz izveštaja sa suđenja sam razabrala da odbrana nije uspela da poljulja iskaz osuđenika, kog su novinari davno prozvali „krunskim svedokom“ u slučaju Ćuruvija.

Pregled stampe četvrtak 29.09. 11:10 Komentara: 15
strana 1 od 999 idi na stranu