Ispitivanje lekova na pacijentima

Godišnje se u Srbiji obavi stotinak kliničkih ispitivanja lekova. Zdravi dobrovoljci dobijaju novčanu nadoknadu za učestvovanje u istraživanju

Info

Izvor: Jelena Subin

Nedelja, 18.09.2011.

11:44

Default images

U Srbiji se od početka godine sprovodi 51 kliničko ispitivanje lekova na ljudima. Ispituju se novi medikamenti, ali i već registrovani lekovi, samo na nove indikacije. Za razliku od bolesnih, kojima se za učestvovanje u ispitivanju ništa ne plaća, zdravi dobrovoljci za to dobijaju novac.

I dok ne prođe sve faze ispitivanja, lek ne može da se nađe na legalnom tržištu, jer svaki medikament može biti i lek i otrov. Onkologija, radiologija, psihijatrija, neurologija, kardiologija, samo su neke od oblasti medicine u kojima su kliničke studije najzastupljenije. Za njih ima dovoljno i pacijenata, ali i onih u punom zdravlju.

- Pre dobijanja dozvole za ispitivanje uvek se polazi od procene dokumentacije, kojom se dokazuje da je korist leka koji se klinički ispituje veća od mogućeg rizika po život i zdravlje ispitanika. Uz to, potrebna je i pozitivna odluka etičkog odbora zdravstvene ustanove u kojoj će se ispitivanje obavljati - priča Tatjana Šipetić, direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije, ustanove koja prima zahteve od sponzora za sprovođenje kliničkih studija.

Za neke zdrave građane učestvovanje u ovakvim studijama može dobro da popuni kućni budžet, dok za većinu bolesnih predstavlja novu nadu. Pacijenti znaju da tako dobijaju lek koji inače ne bi, pa čak i da im je to bolja terapija od one koja postoji na tržištu. Rizik, ipak, uvek postoji.

- Agenciji do sada nije prijavljen nijedan smrtni slučaj u okviru kliničkih studija koje su sprovedene u Srbiji. Bezbednost i interes ispitanika moraju biti prioritet u odnosu na interes nauke i društva u celini. Klinička ispitivanja ne smeju da se obavljaju na zdravim maloletnicima, trudnicama, osobama koje su smeštene u ustanove socijalne zaštite, zatvorima - objašnjava Šipetićeva.

Prema zvaničnim podacima Agencije, pre tri godine broj odobrenih kliničkih ispitivanja bio je 115, dok je prošle godine taj broj pao na 84. Od početka 2011. godine Agencija je odbila tri zahteva za ispitivanja.

- Ministarstvo zdravlja može da obustavi ili zabrani sprovođenje kliničkog ispitivanja na osnovu predloga Agencije. Inače, svako od njih može u bilo kom trenutku da povuče svoj pristanak i da odustane od ispitivanja - kaže Šipetićeva.

Prevare i podmićivanja

NI kliničko ispitivanje lekova u Srbiji ne može da prođe bez raznih prevara. Tako, prema nepotvrđenim pričama, kod nas se rade i ispitivanja mimo svih propisa i zakona, a lekari za to od farmaceutskih kuća dobijaju i po nekoliko hiljada evra.

- Kontrolu nad sprovođenjem prijavljenih i odobrenih kliničkih ispitivanja rade Agencija i inspekcija Ministarstva zdravlja - naglašava Šipetićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: