Objavljeni prvi rezultati - Orban ubedljiv

Prema prvim rezultatima Fides mađarskog premijera Viktora Orbana ima veliku prednost na parlamentarnim izborima, javlja AP.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 08.04.2018.

09:48

Objavljeni prvi rezultati - Orban ubedljiv
Foto: Tanjug, AP

Izborna komisija navodi da će Fides osvojiti 134 od 199 mesta u parlamentu, na osnovu 74,6 odsto obrađenih glasova, prenosi britanski Gardijan. Krajnje desni Jobik osvojio je 20 odsto glasova, a socijalisti 11,85 odsto, navodi Gardijan.

Građani Mađarske, koji biraju novi saziv parlamenta, glasali su u 3.154 opštine i 23 opštine u Budimpešti, a mediji prenose da je odziv bio rekordan.

Kolika je izlaznost i dalje nije poznato, ali o tome dovoljno govori to da su neka biračka mesta ostala otvorena i posle 19h kada je trebalo da bude zvanično zatvaranje jer su građani u redovima čekali da glasaju. Ipak, kako prenose svetski mediji, dugi redovi formirani su i zbog toga što je veliki broj studenata i radnika podneo zahteve da ne glasa u svojim mestima.

Inače, gotovo sve prognoze pre izbora govorile su da će Orban osigurati i treći uzastopni mandat, četvrti od 1998. godine.

Orban je sa suprugom glasao na birčkom mestu u školi koja se nalazi u blizini njihove kuće, a prilikom glasanja je rekao novinarima da će "poštovati volju građana", ali je istakao i da se "glasa o budućnosti Mađarske".

Pravo glasa na izborima imalo je oko 8,3 miliona birača. Među njima je i više od 378.000 ljudi koji ne žive u Mađarskoj, već su uglavnom Mađari iz susednih zemalja sa dvojnim državljanstvom.

Mađarski žitelji za glasanje dobijaju dva listića - jedan sa imenom kandidata njihovog okruga i jedan sa stranačkom listom, navodi AP.

Orban bio veliki favorit - opozicija razjedinjena

Foto: Tanjug, AP
Prema poslednjim anketama, Orbanova stranka Fides i njen mali koalicioni partner Hrišćanske demokrate će osvojiti veliku većinu od ukupno 199 mesta u parlamentu Mađarske, ali ne može se prognozirati tačno koliko zbog složenog izbornog sistema.

Fides je i na izborima 2010. kao i 2014. osvojio dvotrećinsku većinu nakon čega je usvojen novi ustav kojim je Orbanu omogućena velika koncentracija vlasti, piše AP.

Inače, od 199 mesta u parlamentu, 106 pripada predstavnicima okruga, a 93 se dodeljuje na osnovu broja glasova koje su dobile pojedinačne stranke.

Posle 2010. godine Fides je značajno izmenio izborni sistem smanjivši broj poslanika sa 386 na 199 i eliminisao drugi krug izbora što je nanelo štetu manjim strankama koje su mogle da formiraju koalicije nakon prvog kruga.

Orban i Fides fokusirali su se ovog puta na jednu poruku - potrebu da se zaustave migracije i odbrani Mađarska od spoljnih uticaja kao što su milijarder Džordž Soroš, UN, nevladine organizacije i Evropska komisija, piše Ekonomist.

Dok ankete pokazuju da je Orbanova desničarska populistička partija Fides daleko ispred svojih protivnika, magazin Ekonomist ističe da se podeljena opozicija prepucava oko toga čiji bi kandidati trebalo da se povuku u lokalnim izbornim jedinicama, kako bi se ujedinili iza jednog kandidata po okrugu koji je protiv Fidesa.

Socijalisti, najveća levičarska stranka, svoju podršku pružili su kandidatu za premijera Gergeliju Karačonju koji predvodi malu liberalnu i zelenu stranku Dijalog.

Prognoze su da će Demokratska koalicija nekadašnjeg premijera Ferenca Djurčanja i nacionalistička partija Jobik Gabora Vone biti jedine opozicione grupe koje će preći cenzus od pet odsto i ući u parlament.

Upravo je Vona izjavio da očekuje "iznenađujući" rezultat na izborima, a naveo je i da će podneti ostavku i "svoju sudbinu staviti u ruke stranke" ukoliko ne pobede, ali je naglasio i da će svakako ostati u politici, prenosi AP.

"Osećam da nas čeka iznenađenje i može se očekivati veliki pomak Jobika na izborima", rekao je Vona. Ekonomist pak predviđa da će nacionalistička partija Jobik, koja se okrenula ka centru, zauzeti drugo mesto na izborima.

Kao najbolju nadu nekom "očajnom opozicionom čelniku", magazin navodi mogućnost da Fides ne osvoji apsolutnu većinu glasova, što bi omogućilo liberalima i levičarima da formiraju manjinsku vladu, uz prećutnu podršku Jobika. Takva situacija je, ipak, malo verovatna, ocenjuje britanski magazin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: