"Posle emisije me možda čeka otkaz, ali idem do Strazbura"

Milomir Milivojević, koji je bio zaposlen u fabrici "Milan Blagojević - Namenska" iz Lučana, nastradao je u eksploziji koja se u julu dogodila na radnom mestu.

Izvor: B92

Sreda, 21.03.2018.

23:15

Prva

Milojko Ignjatović i Milomir Milivojević radili su u popodnevnoj smeni 14. jula prošle godine. Nekoliko minuta pre pola osam uveče prebacivali su burad sa tehnološkim otpadom iz magacina. Tu je bio još jedan kolega. Suknuo je plamen i za nekoliko sekundi Milojko i Milomir su gotovo potpuno izgoreli. Treći kolega uspeo je da pobegne i da se spase.

Otac Milovan, koji je i sam dugogodišnji radnik fabrike, i majka Nela gostovali su u emisiji “Život priča” na TV Prva. Porodica nastradalog Milomira sada pokušava da dokaže da mladići nisu nastradali zbog sopstvene nepažnje i greške, već da u fabrici, već dugo godina, ne postoji adekvatna procedura zaštite na radu.
Prva
Ekipa “Život priča“ je pozvala direktora fabrike Radoša Milovanovića da da izjavu o ovoj tragediji, ali i o tome što je za vreme njegovog mandata poginulo više od 20 ljudi. On je rekao da mu je država, tačnije Tužilaštvo, zabranilo da govori.

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku ipak nisu potvrdili da je direktoru “zabranjeno da govori“. Oni su odgovorili da više od osam meseci vrše predistražne radnje, u saradnji sa MUP-om Srbije, kako bi sagledali sve činjenice, i da ne mogu da komentarišu proces.

Osamdeset osmog dana od tragedije, Milovana i njegovu ženu direktor fabrike poziva na razgovor. Oni odlaze sa advokatom, na iznenađenje direktora. Milovan je snimio razgovor u kojem direktor priznaje sve nepravilnosti i to da je bilo više baruta u buradima od dozvoljenog.

Direktor je podsetio da je on svim radnicima nastradalih davao stanove i stipendije za decu, za školovanje. Takođe je ponudio zaposlenje Milovanovoj ćerki Mirjani, kao i njegovoj ženi Neli, mimo konkursa.

Pošto je Milovan sve to odbio, odmah sutradan je dobio prijavu da je pretio direktoru i njegovom sinu da će ih ubiti bombom.

Ćerki Mirjani je predsednik sindikata Zoran Babić izokola rekao da, ukoliko pristane da se zaposli u fabrici, moći će da dobije izveštaje o smrti svog brata.
Prva
Ko god je od radnika pokušao da se suprotstavi direktoru, da ukaže na to da radnici nemaju adekvatnu opremu, zaštitu, da se ne poštuju pravila, dobijao je otkaz.

Milovan je bio i u ministarstvu odbrane i kod premijera i predsednika, kod ministarke pravde, ali nije imao nikakve konkretne podrške.

Zbog svih propusta koji se godinama dešavaju u ovoj fabrici, čak je i jedan od predsednika Upravnog odbora fabrike, Mirko Joković, u januaru 2014. podneo ostavku i u pismu na četiri strane taksativno naveo zbog čega.

"Ne želim da budem predsednik UO u kolektivu gde je bezbednost radnika na poslednjem mestu. Ne želim da dođem u situaciju da ponovo gledam prizore strave i užasa koji mogu biti izazvani požarima i eksplozijama“, navodi Joković u ostavci, u napisanoj u devet tačaka, u kojoj optužuje i Radoša Milovanovića, penzionisanog pukovnika koji je i dalje na čelu fabrike, za brojne malverzacije i neregularnosti.

Posle Jokovićeve ostavke, još trojica radnika su poginula obavljajući svoj posao u fabrici.

Milovan misli da će posle gostovanja u Život priča dobiti otkaz, jer mu je, po povratku na posao posle sinovljeve pogibije, zabranjeno da se kreće po određenim delovima fabrike, da ne bi “uzbunjivao ljude”.

Majka Nela kaže da se više ničemu ne nada, sve je izgubila. Volela bi samo da neko pojedinačno snosi odgovornost za smrt njenog sina I drugih radnika. Sada su, na konto smrti njenog sina, u fabrici obezbeđeni video-nadzor I adekvatna oprema. Ona se pita - zar to nije moglo ranije, je li morao još neko da pogine, da bi se konačno u fabrici obezbedila zaštita na radu.

Milovan kaže da će se boriti dok je živ za pravdu, koja je spora, ali veruje, dostižna. Ići će do samog kraja, a to je, za sada, Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: