Britanija proteruje ruske diplomate zbog trovanja špijuna

Britanija je odlučila da protera više od 20 ruskih diplomata zbog slučaja trovanja bivšeg ruskog špijuna.

Izvor: B92

Sreda, 14.03.2018.

13:55

Britanija proteruje ruske diplomate zbog trovanja špijuna
Foto: GettyImages

Kako navode, 23 diplomate će biti proterano jer je Moskva "odbila da objasni kako je nervni agens napravljen u Rusiji upotrebljen za trovanje Skripalja u Velikoj Britaniji.

Premijerka Tereza Mej je rekla da su ruske diplomate koje imaju nedelju dana da odu iz zemlje, identifikovane kao "neprijavljeni obaveštajni zvaničnici", preneo je BBC.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije da Rusija ne prihvata "neosnovane" optužbe i ultimatume Londona povodom trovanja bivšeg špijuna.

Podsećamo, u ponoć je istekao rok koji je Mej dala Rusiji da objasni kako je nervni agens, razvijen u Rusiji, dospeo u Solzberi gde su otrovani Skripalj i njegova ćerka.

Mej je rekla da je poništen poziv za posetu ruskom ministru spoljnih poslova, kao i da su suspendovati svi kontakti s Rusijom na visokom nivou, i dodala da kraljevska porodica i ministri neće prisustvovati Svetskom fudbalskom prvenstvu na leto.

Među merama su i povećane provere privatnih letova, kao i na carini. Ruska državna imovina biće zamrznuta ako postoje podaci da bi mogla biti iskorišćena za ugrožavanje života ili imovine britanskih državljana i stanovnika.

Mej je rekla da rusija nije dala "nikakvo objašnjenje" kako je sporni nervni agensi iskortuišćen u velikoj Britaniji i opisala odgovor Moskve kao "sarkazam, prezir i prkošenje".

"Nema drugog zaključka do da je ruska država kriva", rekla je Mej.

Skripalj i njegova ćerka su u kritičnom stanju u bolnici posle trovanja u Solzberiju prošle nedelje. Detektiv koji je reagovao u incidentu se takođe razboleo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: