Lončar: Boginje nisu političko pitanje, vakcinišite se

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da male boginje nisu političko pitanje i da je najbitnije da se ljudi vakcinišu MMR vakcinom.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 22.01.2018.

13:13

Lončar: Boginje nisu političko pitanje, vakcinišite se
Foto: Tanjug

"Male boginje nisu političko pitanje. Bolnice u Srbiji pune su pacijenata obolelih od malih boginja", istakao je ministar Lončar.

On je istakao da je to ozbiljan medicinski problem, al ukazao i na to da su oboleli od malih boginja, koji su bili neodgovorni i nisu se vakcinisali, zauzeli dodatna bolnička mesta, pa država ima novi trošak koji je bilo moguće izbeći.

Osim toga, Lončar kaže da sa nabavkom vakcina treba biti oprezan jer je, kako kaže, “uništavanje vakcine nekada skuplje nego sama nabavka”.

Prema njegovim rečima, ako se potreba za vakcinacijom poveća, država će nabaviti još.

"Gledaćemo da vakcine ne gomilamo u Srbiji, već da ih nabavljamo onoliko koliko je potrebno, a da kada se zahtevi za vakcinama povećaju, napravićemo liniju da se one što pre nadju u našim zdravstevnim ustanovama", rekao je Lončar.

Kao primer zbog kojeg je vakcinacija neophodna ministar zdravlja je naveo da se u Japanu građani sedam godina nisu vakcinisali MMR vakcinom, a da su istraživanja pokazala da je za tih sedam godina povećan broj dece obolele od autizma koji se pogrešno dovodi u vezu sa vakcinisanjem.

Takođe, Lončar je naveo da Srbiji ne idu u prilog saopštenja stranih zemalja koji upozoravaju svoje građane na epidemiju malih boginja u Srbiji.

Podsećamo, američki Stejt department izdao je "upozorenje prvog nivoa" za putovanje u Beograd i Srbiju zbog prijavljene epidemije boginja.

"Male boginje neće proći same od sebe", rekao je Lončar.

Institut za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut“ saopštio je u četvrtak da je za tri i po meseca registrovano 1.114 slučajeva malih boginja u Srbiji.

Osim toga, iz Batuta ističu da je do sada dvoje pacijenata preminulo zbog komplikacija - tridesetogodišnji mladić u Beogradu i dvogodišnji dečak u Nišu.

Najmlađa obolela osoba je uzrasta jedan i po mesec, a najstarija 60 godina.

Većina obolelih osoba (93 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa, ističu iz Batuta.

Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod 141 obolele osobe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: