LDP: Nagrada "Ledolomac godine" za Srbljanovićevu i Bajića

LDP je dodelila, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, nagradu "Ledolomac godine" Biljani Srbljanović i Mrđanu Bajiću.

Izvor: B92

Nedelja, 10.12.2017.

21:15

LDP: Nagrada

LDP je njima dodelila nagradu zbog angažmana na konkursu na kojem je izabrano njihovo idejno rešenje za budući spomenik ubijenom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću.

Kako se navodi u saopštenju, ta nagrada se dodeljuje istaknutim pojedincima iz javnog života koji svojim delovanjem utiču na jačanje ljudskih prava u Srbiji.

"Smatramo da je njihov angažman i učešće na konkursu na kom je izabrano idejno rešenje za spomenik Zoranu Đinđiću, uz osporavanja koja su tu njihovu odluku pratila, hrabar gest i mi kao izraz i podrške i solidarnosti i velikog poštovanja smo počastvovani zbog toga što su oni ovogodišnji dobitnici 'Ledolomca'", navodi se u saopštenju LDP-a.

Dramska spisateljica Biljana Srbljanović je izrazila zahvalnost zbog nagrade.

"Samo sam htela da se veoma zahvalim na ovoj nagradi i da kažem da, evo kada se pogledamo koliko nas je i gde smo, mi smo u ovom jednom podrumčetu, luksuznom ali podrumčetu – napunili smo ga skroz – i to je ono danas što su predstavnici baštine ideje Zorana Đinđića. U situaciji smo da smo zaista u jednom luksuznom podrumčetu i mislim da je možda ovaj napor da dobijemo ovu nagradu ili da napravimo ovo delo bio doprinos tome da malo izađemo opet na površinu", rekla je ona.

Koautor idejnog rešenja za budući spomenik Mrđan Bajić je rekao mu prija što je postao deo značajnog kruga ljudi koji su dobili tu nagradu ali da će zadatak biti ispunjen tek kada, uprkos odobravanjima i negiranjima, bude napravljeno dostojno mesto sećanja na Zorana Đinđića, kojeg je nazvao velikim inspiratorom modernizacije u Srbiji.

Lider LDP Čedomir Jovanović je rekao da ne želi da se previše bavi pitanjima umetnosti i idejnim rešenjem budućeg spomenika ali da smatra da Biljana Srbljanović i Mrđan Bajić zaslužuju poštovanje jer su bili dovoljno hrabri da svoje ime ugrade u taj simbol.

"Ne mislim da po strani ostavim sve ono drugo zbog čega su i Mrđan i Biljana značajni u ovom društvu i zbog čega zaslužuju mnogo više poštovanja nego što u ovom trenutku imaju, mislim u onom profesionalnom smislu, ne samo ljudskom. Ali, taj njihov hrabri gest ih je ostavio, zapravo, superiornim na tom mestu dobitnika nagrade 'Ledolomac' LDP-a za one koji, naravno, idu težim putem, ali jedinim putem koji ima smisla", naveo je Jovanović.

Dosadašnji dobitnici LDP-ove nagrade "Ledolomac godine" su, između ostalih, Latinka Perović, Lazar Stojanović, Biljana Kovačević Vučo, Miloš Vasić, Mirko Đorđević, Petar Luković i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: