Iran optužio SAD za zločine u Jemenu

Iranske vlasti optužile su AD da su odgovorne za "zverstva" u Jemenu jer podržavaju S.Arabiju koja predvodi koaliciju i bombarduje položaje šiitskih pobunjenika

Izvor: B92

Nedelja, 26.11.2017.

11:37

Iran optužio SAD za zločine u Jemenu
Foto: Thinkstock

Reagujući na nedavno saopštenje Bele kuće, portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Bahram Gašemi je ocenio da su SAD svojom podrške "dokazale svoju odgovornost u zverstvima koje je počinila Saudijska Arabija u Jemenu".

Bela kuća je u petak navela da su SAD "odlučne u podržavanju Saudijske Arabije i zalivskih partnera protiv agresije i flagrantno kršenja međunarodnog prava iranske vojske" koja, kako smatra, deluje u Jemenu.

Saudijska Arabija i Iran su regionalni rivali i prekinuli su diplomatske odnose u januaru 2016. Napetost između dve zemlje povećana je i zbog konflikta u Siriji, Iraku i Jemenu gde podržavaju suprotne strane.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija od 26. marta 2015. bombarduje položaje šiitskih pobunjenika, koje imaju podršku Irana.

Jemen je pogođen teškom humanitarnom krizom i rizikom gladi. U građanskom ratu u toj zemlji je od marta 2015. poginulo skoro 9.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbeglištvu. Zdravstvena i sanitarna infrastruktura je skoro potpuno uništena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: