Sigurna kuća u Nišu zbrinula više od 700 žena i dece

Sigurna kuća u Nišu za šest godina rada bila je utočište za 737 žena i dece žrtve porodičnog nasilja, izjavila je direktorka te ustanove Sonja Šćekić.

Izvor: B92

Petak, 24.11.2017.

23:12

Sigurna kuća u Nišu zbrinula više od 700 žena i dece

Na tribini "Svaka kuća sigurna kuća", koja je održana u Skupštini grada Niša, Šćekić je kazala da je samo u toku ove godine u Sigurnoj kući zbrinuto 111 osoba i to 55 žena i 56 dece, što je prosečan broj za poslednjih nekoliko godina.

Ona je dodala da, na žalost, Sigurna kuća od osnivanja do sada nikada nije bila prazna.

"Sve je više mlađih žena koje dolaze u Sigurnu kuću. Ranije je prosečna starost žena bila oko 40 godina, a sada je 30 godina", istakla je Šćekić.

Ona je kazala da ovaj podatak govori da žene kraće vreme trpe nasilje i da se ranije javljaju za pomoć.

"Naša iskustva govore da su žene ranije trpele nasilje u proseku deset godina pre prijavljivanja nasilnika, a sada je to vreme smanjeno na pet godina", izjavila je Šćekić.

Prema njenim rečima, proteklih godina smanjen je broj žena koje su se posle boravka u Sigurnoj kući vratile nasilnicima.

"U 2015. godini nasilniku se vratilo 50 odsto korisnica Sigurne kuće. U 2016. godini bilo ih je 30 odsto, a ove godine 17 odsto", izjavila je Šćekić.

Ona je kazala da se dosta toga promenilo u shvatanju ljudi i srećom se napušta mišljenje da je sramota da se žena vrati svojim roditeljima.

"Veliki broj naših korisnica se posle boravka u Sigurnoj kući vraća roditeljima ili rodbini. Sve veći broj žena ima podršku svoje primarne porodice", istakla je Šćekić.

Država je, prema njenim rečima, puno uradila da žene budu hrabrije, da se ranije odlučuju da potraže pomoć i prijave nasilje.

"Žene imaju sve više poverenja u državne ustanove i institucije, a stupio je na snagu i novi zakon koji je uveo nove mere pomoći žrtvama nasilja", kazala je Šćekić.

Ona je istakla da su značajnoj promeni svesti građana kada je u pitanju porodično nasilje doprinele ustanove, institucije i mediji, zajedničkim radom na rešavanju tog problema.

Tribina "Svaka kuća sigurna kuća" održana je povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, od 25. novembra.

Sa tribine je poslata poruka svim ženama koje trpe nasilje da tome stanu na put jer postoji neko ko misli na njih i može da im pomogne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: