Mnangagva Mugabeu: Podnesi ostavku, pa da krenemo napred

Bivši potpredsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva pozvao je predsednika Roberta Mugabea da podnese ostavku i dozvoli zemlji da "krene napred".

Izvor: B92

Utorak, 21.11.2017.

09:46

Mnangagva Mugabeu: Podnesi ostavku, pa da krenemo napred
Foto: Tanjug, AP

Robert Mugabe je u nedelju smenjen sa mesta predsednika Zanu-PF i u ponedeljak je istekao rok koji mu je dat da podnese ostavku na mesto šefa države.

Stranka je najavila da će pokrenuti proceduru za impičment, a BBC je javio da će Zanu-PF zahtev za opoziv u utorak podneti Parlamentu.

Mnangagva, koji je napustio Zimbabve pošto je smenjen 6. novembra, prosledio je novinarima saopštenje u kojem poziva Mugabea da podnese ostavku.

Smena Mnangagve podstakla je vojsku da preuzme kontrolu nad glavnim gradom i smesti predsednika Mugabea u kućni pritvor.

Emerson Mnangagva je naveo i da se neće vraćati u Zimbabve "dok mu ne bude garantovana bezbednost".

Kontroverznog predsednika Zimbabvea optužuju za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: