Kolindina poruka u "zengama", obući vukovarskih branitelja

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović došla je u Vukovar u žutim cipelama proizvedenim u fabrici Borovo, čime je "poslala neobičnu poruku".

Izvor: B92

Subota, 18.11.2017.

12:28

Kolindina poruka u
Foto: EPA-EFE (detalj iz posete hrvatske predsednice Rumuniji)

Kako piše hrvatski "Dnevnik", u pitanju su vukovarske žute Borovo čizme, poznatije pod imenom "zenge", koje su 1991. godine nosili branitelji Vukovara.

Iste cipele su u godinama posle rata proglašene za simbol hrvatskih jedinica u Vukovaru, a Grabar-Kitarović je rekla da je želela da poruči da su "potrebna radna mesta za bolju budućnost".

Radne cipele, poznate kao "kanađanke", proizvedene su u čuvenoj fabrici obuće Borovo, po porudžbini jedne američke kompanije, ali nisu isporučene zbog rata, već su "isporučene braniteljima na prvoj liniji fronta", piše Dnevnik.

Tokom posete Vukovaru, na 26. godišnjicu pada tog hrvatskog grada, hrvatska predsednica je rekla i da će "puno vode proteći Dunavom dok Srbija i Hrvatska postanu prijateljske zemlje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: