Utorak, 14.11.2017.

14:48

Izraelski izvoznik dronova kamikaza pod istragom policije

Izraelska policija otvorila je istragu izraelske kompanije koja proizvodi dronove zbog ugovora sa, kako je navedeno, "ključnim klijentom".

Izvor: Beta

Izraelski izvoznik dronova kamikaza pod istragom policije
Foto: Thinkstock

To su javili izraelski mediji nakon što je dozvoljeno da se to objavi.

Detalji istrage kojom je obuhvaćeno i izraelsko Ministarstvo odbrane i koja traje više nedelja su pod embargom.

Kompanija Izraelski aeronautički odbrambeni sistemi je najavila da će u potpunosti sarađivati s istražiteljima i učiniti svaki mogući napor da omogući da istraga bude brza i efikasna.

Vesti o istrazi policijske jedinice za borbu protiv prevare prethodila je odluka Ministarstva odbrane da zamrzne izvoznu dozvolu pomenutoj kompaniji za jednu zemlju.

Izraelski mediji su objavili da je ta zemlja Azerbejdžan.

Kada se to desilo, izraelski mediji su takođe objavili da je Ministarstvo pokrenulo istragu kompanije povodom žalbe da su njeni predstavnici prikazali "samoubilački" dron poznat i pod nazivom "kamikaza", a koji nosi eksploziv, u Azerbejdžanu i to tako što su nameravali da napadnu poziciju jermenske vojske u kojoj je bilo ljudi.

U žalbi je navedeno da su dva operatora dronova odbila da pogode jermensku poziciju, pa je visoki predstavnik kompanije na kraju preuzeo njihovu ulogu. Dronovi su, kako je rečeno, promašili metu i nije bio štete, ali je jedan pao na oko 100 metara od jermenske pozicije.

Kompanija je oštro porekla da je izvela takvu misiju, tvrdeći da "nikada ne izvodi demonstracije na živim metama i da je to bila istina i u tom slučaju".

U to vreme kompanija je informisala ; finansijske zvaničnike da je Ministarstvo odbrane zamrznulo marketing i izvozne dozvole za njen "Orbiter 1k važnom klijentu u stranoj zemlji", ali nije pomenut naziv te zemlje .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

14 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: