Turska: Rusi odlažu konferenciju o Siriji

Turska je saopštila da je Rusija odlučila da odloži mirovnu konferenciju o Siriji, koju je planirala za 18. novembar.

Izvor: B92

Nedelja, 05.11.2017.

17:01

Turska: Rusi odlažu konferenciju o Siriji
Foto: Getty Images

Najava konferencije je naišla na hladan prijem kod Ankare i njenih zapadnih saveznika.

To je saopštio portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin, istakavši da Turska ne planira da učestvuje na tom skupu, ali Rusija nije potvrdila da je donela odluku o odlaganju konferencije, prenosi AFP.

Rusija je planirala da 18. novembra održi Kongres sirijskog nacionalnog dijaloga u Sočiju kako bi okupila sve aktere sukoba koji traje već više od šest godina.

Više zapadnih zemalja je, međutim, izrazilo skepticizam u pogledu planirane konferencije, ocenivši da je bolje da se mirovni napori sprovode posredstvom Ujedinjenih nacija.

I Turskoj je smetalo moguće učešće grupa sirijskih Kurda, kao što je Partija za demokratsko jedinstvo (PYD), koje kontrolišu veliki deo severne Sirije, ali koje Ankara smatra terorističkim organizacijama.

Rusija je plan o ovom skupu najavila nakon poslednje runde mirovnih pregovora o Siriji, koju su podržali i Turska i Iran, a koja je održana u Astani.

"Mi smo odmah uložili prigovor. Kremlj nas je onda kontaktirao i rekli su da odlažu skup, tako da, ako se nešto ne promeni, skup neće biti održan 18. novembra, već kasnijeg datuma", rekao je Kalin danas televiziji NTV.

On je naveo i da će sirijske grupe učestvovati na konferenciji, ali da će Turska samo poslati posmatrača, a takođe je rekao da je iz Moskve Ankari rečeno da PYD neće učestvovati na tom skupu.

Ruska novinska agencija RIA je 30. oktobra objavila da Moskva planira da organizuje kongres svih sirijskih etničkih grupa već u novembru i započne izradu novog ustava.

Visoki kurdski zvaničnik Badran Jia Kurd rekao je 31. oktobra da je Rusija pozvala kurdske vlasti sa severa Sirije na Kongres sirijskih etničkih grupa i da je stav Kurda o tome pozitivan.

Iako su na suprotnim stranama u sirijskom sukobu, Rusija i Turska intenzivo zajedno rade na iznalaženju rešeja otkako se mirovni sporazum 2016. završio krizom izazvanom obaranjem ruskog vojnog aviona iznad Sirije, podseća francuska agencija.

Rusija je, zajedno sa Iranom, ključni podržavalac sirijskog predsednika Bašara al-Asada, dok Turska podržava pobunjenike koji traže njegovo svrgavanje.

Rusija i Turska sada uspostavljaju četiri takozvane zone deeskalacije na žarištima u Siriji u pokušaju da utru put miru, uključujući severnu provinciju Idlib koju u velikoj meri kontrolišu džihadisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: