Putin: Mi vama uranijum, vi bombardovali Jugoslaviju

Predsednik Rusije Vladimir Putin kritikovao je SAD zato što ne ispunjavaju svoj deo dogovora kada su u pitanju međunarodni sporazumi.

Izvor: B92

Petak, 20.10.2017.

09:18

Putin: Mi vama uranijum, vi bombardovali Jugoslaviju
EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL MANDATORY CREDIT

On je dodao da Moskva neće izlaziti iz takvih sporazuma, ali je obećao “momentalni, simetrični odgovor“, ako Vašington to uradi prvi.

Govoreći na forumu o međunarodnoj politici “Valdai“ u Sočiju, Putin je govorio o novoj krizi koja se tiče Katalonije, te je naveo da je težnja za separatizmom počela kada je Evropska unija prihvatila nezavisnost Kosova.

Govorio je i o sukobu Rusije i Ukrajine, te naveo da bi zatvaranje granica između te dve zemlje dovelo do “nove Srebrenice“.

Međutim, osvrnuvši se na pretnju američkog predsednika da će povući SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma, Putin je govorio o programu “prebacivanja“ uranijuma iz Rusije, odnosno rasterećivanju obogaćenog uranijuma sa ekvivalentom od oko 20.000 nuklearnih bojevih glava, kako bi se on koristio kao gorivo u američkim elektranama u periodu od 1993. do 2013. godine.

Putin je to nazvao jednim od “najefikasnijih pokušaja za razoružanje u istoriji“. Kako je rekao, američki zvaničnici su tada imali 170 poseta ruskim postrojenjima.

“Sa ruske strane demonstrirana je potpuna otvorenost i poverenje. Ono što smo dobili zauzvrat je dobro poznato – kompletno zanemarivanje naših nacionalnih interesa, podršku separatizmu na Kavkazu, bombardovanje Jugoslavije, invaziju na Irak i tako dalje“, rekao je Putin.

Putin je dodao, kada su u pitanju međunarodni sporazumi, da oni ne mogu da se sprovode jednostrano jer “američka strana ne radi ništa“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: