"Jedino moguće rešenje za pitanje Kosmeta je..."

Poslanik DS Dragoljub Mićunović smatra da je jedino moguće rešenje za pitanje Kosova i Metohije u ovom trenutku da se organizuje međunarodna konferencija.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.10.2017.

17:46

Tanjug, arhiva

On je istakao i da dogovor koji se napravi na toj konferenciji bude neko vreme pod međunarodnim nadzorom i međunarodnom garancijom.

"Pretpostavljam da bi to bio izlaz i za sadašnje vlasti, jer mi moramo obezbediti ne samo poštovanje ljudskih prava i sloboda, nego i imovinska i druga jednaka prava građana Kosova. To znači da i Srbi tamo moraju da budu zaštićeni, a ne samo da budu meta za ulov", rekao je Mićunović za Novi magazin.

Takođe, Mićunović smatra i da se, bez obzira na diplomatska priznanja koja mogu izostati, moraju uspostaviti normalni trgovinski odnosi, da se spreči "ogroman šverc raznih stvari".

Na Kosovu se, ističe Mićunović, moraju stvoriti elementarne pretpostavke pravne države, a podvlači i da bi bilo bi veoma značajno da u tome učestvuju Ujedinjene nacije, pošto su one nosilac protektorata nad Kosovom, a naravno i da, prema njegoviom mišljenju, mora biti uključena i Evropa.

"To što oni odluče, treba prihvatiti i zaštititi ono što je važno nekom vrstom kulturne autonomije - sakralne spomenike, imovinu. Posle toga, možemo smatrati da je priča sa sporom oko suvereniteta završena", rekao je Mićunović.

Jedna od tačaka koje ga najviše onespokojavaju vezano za to pitanje, otkriva Mićunović, jeste trošenje vremena, a kaže i da je bilo jasno već 1990. godine da vreme ne radi za Srbiju, te da se mora pokušati sa integracijom Albanaca, da se nađe neki modus, odnosno da je tada trebalo pitati Albance, koji su bojkotovali izbore, pod kojim uslovima bi ostali u Srbiji i izašli na izbore, jer učešće na izborima, smatra, prvi je oblik integracije.

"Ali naš problem je kao u drami Vide Ognjenović 'Da li je bilo kneževe večere' - niko neće da bude Vuk Branković. Mi i dalje živimo u toj mitologiji", zaključio je Mićunović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: