"Pozdravljamo ohrabrujuće signale iz EU"

Šef Odbora za spoljnu politiku i evrointegracije DS Aleksandar Crkvenjakov pozdravio je "najnovije ohrabrujuće signale iz EU povodom proširenja nakon 2019."

Izvor: B92

Sreda, 13.09.2017.

18:32

"Smatramo da je jako važno da ne samo Komisija već i niže administrativne instance počnu otvoreno da govore o konkretnim planovima za prijem zemalja Zapadnog Balkana u EU", naveo je Crkvenjakov u pisanoj izjavi.

On je podsetio da je EU, pre svega, organizacija demokratskih država ujedinjenih u svrhu trajnog mira i prosperiteta na "našem kontinentu".

"Kao i svako otvoreno i slobodno društvo, EU je bila i biće pred izazovima, ali ostaje civilizacijski, naučni, privredni, društveni i politički najnapredniji oblik državne saradnje i jedini put za Srbiju budućnosti", kazao je Crkvenjakov i dodao da pred društvom Srbije ostaje posao prihvatanja i primenjivanja evropskih standarda u svakodnevnom životu.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je danas u godišnjem izlaganju o "stanju Unije" da do kraja mandata sadašnje Evropske komisije neće biti ispunjeni uslovi za ulazak neke zemlje Zapadnog Balkana u članstvo Evropske unije (EU), a da će potom svaka nova članica morati da prethodno uvrži delovanje pravne države i vrednosti EU.

Junker je u Evropskom parlamentu kazao da će "idućih godina EU imati više od 27 država članica", ali da "uslovi za ulazak neke nove članice u EU sa Zapadnog Balkana neće moći da budu ispunjeni do kraja mandata sadašnje Evropske komisije" 2019. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: