Orbanu propao poziv na "evropski duh", EK ne plaća ogradu

Evropska unija je odbacila zahtev mađarskog premijera Viktora Orbana da finansira ogradu koju je zbog migranata izgradio na južnim granicama zemlje.

Izvor: B92

Subota, 02.09.2017.

17:11

Orbanu propao poziv na
Foto: Tanjug

Orban je u pismu šefu Evropske komisije Žan-Klod Junkeru naveo da je ograda izgrađena 2015. zaustavila priliv migranata iz Srbije i Hrvatske, čime je zaštićeno "više od samo Mađarske".

"Izgradnjom ograde, obukom i raspoređivanjem 3.000 ljudi u aktivnu službu Mađarska nije branila samo sebe, već čitavu Evropu od poplave ilegalnih migranata", naveo je Orban.

Zatim je naveo da Mađarska očekuje da EU, u duhu "evropske solidarnosti", u bliskoj budućnosti plati polovinu "troškova za ovu izuzetnu zaštitu granica".

Ipak, iz EK poručuju da Mađari neće dobiti traženih 440 miliona evra.

"Nećemo finansirati izgradnju ograda ili barijera na spoljnim granicama. Mi podržavamo određene mere na granicima. To mogu biti nadzorne mere, nova oprema, ali ograde nisu nešto što mi finansiramo. O tome ne menjamo stav", rekao je portparol EK Aleksander Vinerštajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: