Četvrtak, 20.07.2017.

23:27

Boban S. optužen u Nemačkoj za regrutovanje džihadista

Nemačko tužilaštvo je optužilo pet osoba – jednog člana ID u Nemačkoj i četiri osumnjičena da su regrutovala borce, a među njima je i Nemac srpskog porekla.

Izvor: Tanjug

Boban S. optužen u Nemačkoj za regrutovanje džihadista
Getty Images

Glavnoosumnjičeni je državljanin Iraka (33) Ahmad Abdulah koji osumnjičen za članstvo u terorističkoj organizaciji, finansiranje terorizma i javne pozive na činjenje zločina, navodi se u saopštenju Tužilaštva, prenosi AP.

Petorica osumnjičenih uhapšeni su u novembru, a sumnjiče se da su regrutovali mlade muslimane u Nemačkoj da se pridruže ID u borbama u Siriji i Iraku. Među osumnjičenima je i Nemac srpskog porekla Boban S, koji je bio zadužen za podučavanje regruta o arapskom i radikalno islamskom sadržaju.

Među ostalim uhapšenima su imam radikalne džamije u Hilderšajmu, koji je u džamiji i drugim delovima Nemačke držao "islamske seminare", turski državljanin, državljanin Kameruna i jedan Nemac.

Tužilašto je u saopštenju navelo i imena osam muškaraca za koje tvrdi da su uz pomoć glavnoosumnjičenog napustili Nemačku, a među njima su i dva muškarca koja su ubila nekoliko nemačkih vojnika u dva bombaška napada 2015. godine.

Tužilaštvo je optužnicu podiglo na osnovu iskaza neimenovanog izvora, za koji navode da mu je garantovana bezbednost i anonimnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: