Makron postavio premijera: "Relativno nepoznati poslanik"

Francuski predsednik Emanuel Makron postavio je, kako AP javlja, "relativno nepoznatog 46-godišnjeg poslanika" Eduara Filipa za novog premijera.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.05.2017.

15:12

Makron postavio premijera:
Foto: Tanjug, AP

AP ističe da je to samo jedan u nizu Makronovih poteza u skladu sa obećanjima iz izborne kampanje kada je govorio da će u politiku uvesti nova lica.

Filip je gradonačelnik Avra, advokat, autor političkih trilera i član republikanske partije desnog centra koju je Makron napadao tokom izborne kampanje i naneo joj težak poraz na izborima.

Avr je grad i luka u severozapadnoj Francuskoj u regionu Gornja Normandija, u departmanu Primorska Sena. Avr je posle Marselja druga najveća luka Francuske. Grad se nalazi na desnoj obali širokog ušća reke Sene u kanal Lamanš

Kako se navodi, ovo je prvi put da su premijer i predsednik Francuske iz različitih partija od kako je Žak Širak za premijera 2002. postavio Lionela Žospena.

Najmlađi predsednik u istoriji Francuske Emanuel Makron u nedelju je preuzeo funkciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: