Ko prvi dobija ruski tenk nove generacije "armatu"?

Ruski 1. gardijski tenkovski puk „Maršal Katukov“, koji ulazi u sastav Tamanske divizije, postaće prva jedinica koja će posle 2020. dobiti tenkove T-14 armata.

Izvor: B92

Petak, 12.05.2017.

17:07

Ko prvi dobija ruski tenk nove generacije
Foto: Gettyimages

To je saopštila glavna komanda Kopnenih snaga Rusije.

Prvi gardijski tenkovski čertkovski puk vodi svoju istoriju od Prve gardijske tenkovske brigade koja se proslavila tokom odbrane Moskve, bitke za Kurdsku dugu, kao i prilikom napada na Berlin, piše list „Izvestija“.

Prvi komandir brigade bio je pukovnik Mihail Katukov, koji je dva puta bio heroj Sovjetskog saveza, maršal tenkovskih snaga i jedan od najuspešnijih tenkovskih komandira Drugog svetskog rata.

Puk će dobiti tenkove nove generacije T-14 „armata“ nakon što tehnika prođe državno testiranje. Sada puk poseduje tenkove T-72B3.

Kako je saopštio vojni istoričar Aleksej Isajev, tokom Drugog svetskog rata Prva gardijska tenkovska brigada se stalno borila na ključnim delovima fronta.

Koliko će tenkova biti kupljeno znaće se u septembru, nakon što „armata“ bude predstavljena ruskom predsedniku Vladimiru Putinu. Planirano je da serijska proizvodnja tenka T-14 „armata“ počne 2018. godine.

Kako je saopštio general-pukovnik Oleg Saljukov, udeo savremenih tenkova u Kopnenim snagama Rusije do 2020. godine dostići će 71 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: