"Grčka podržala Srbiju kad je bilo najteže, ona nas nije"

Grčka je podržala Srbiju u njenim najtežim godinama tokom devedesetih, a Srbija to nije vratila, rekao je u Kažiprstu Joanis Armakolas.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.04.2017.

16:45

Šef programa za jugoistočnu Evropu pri Helenskoj fondaciji za spoljnu i evropsku politiku ističe da se to pre svega odnosi na spor oko naziva "Makedonija".

"Grčka je progutala to. Srbija priznaje Skoplje, navikli smo se na tu situaciju. Ne znam da li Srbija može da uradi nešto da promeni taj stav, to bi bilo dosta teško", kaže Armakolas.

"Bitno je razumeti to sa srpske stane, ali mi nismo dobili po pitanju Makedonije nikakvu podršku Beograda", dodaje on.

Govoreći o oslobađajućoj presudi Ramušu Haradinaju Armakolas je rekao da je način na koji se to tumači "znak teškoća u promovisanju dijaloga Beograda i Prištine".

"Moramo imati u vidu da ovo nije nov fenomen, problema sa dijalogom ima već dugo vremena. Posle prvog ohrabrujućeg početka već duže vreme čini se da je dijalog u ćorsokaku ili da stagnira", kaže on.

Prema njegovim rečima, Brisel, Evropska unija i zemlje članice EU bi trebalo da učestvuju na svakom koraku tog dijaloga, ali trenutno postoji problem:

"Balkan im nije prioritet, ne privlači pažnju Brisela. Brisel je tu, a i nije tu", kaže Armakolas.

Na konstataciju o tome da je Balkan stalno "bure baruta" Armakolas kaže da to traje nekoliko decenija, kao i da je početkom dvehiljaditih situacija bila "sa više nade".

"EU je tada osećala da se ide u dobrom pravcu. Sada je više kombinacija dovela do više faktora dovelo do pogoršanja. Jedan su stalni sporovi u regionu, kreće se sa rešavanjem drugih, a to zahteva mnogo vremena, energije i kompromisa sa svih strana. Toga nema."

On smatra i da je Balkan "još uvek u zaostatku za ostatkom Evrope", da zato mladi odlaze, da je standard slabiji...

"Moramo da imamo u vidu da, kao što sam već rekao, Balkan više nije prioritet za EU. Imaju mnogo veće probleme, i bezbednosne i ekonomske. Balkan im je smetnja, ali to je razumljivo, EU je suočena sa egzistencijalnom krizom", zaključuje Armakolas u Kažiprstu B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: