Četvrtak, 27.04.2017.

16:45

"Grčka podržala Srbiju kad je bilo najteže, ona nas nije"

Grčka je podržala Srbiju u njenim najtežim godinama tokom devedesetih, a Srbija to nije vratila, rekao je u Kažiprstu Joanis Armakolas.

Izvor: B92

"Grèka podržala Srbiju kad je bilo najteže, ona nas nije" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

BSN

pre 7 godina

Da ih saveznici nisu puškama naterali pustili bi nas da pocrkamo u Albaniji. Koliko Grka je probilo Solunski front? Smešno.
(Djenka, 27. april 2017 17:49)

U toku I svetskog rata Kraljevina Grcka je bila podeljena i neutralna. Zvanicna Atina je bila naklonjena Nemcima, jer je grcki kralj bio nemackog porekla, zato Nemci i Bugari nisu napali Grcku jer su se nadali da ce je mirno pridobiti na svoju stranu. S druge strane, solunska regija je bila pod uticajem Venizelosa sa Krita i naklonjena saveznicima. Taj rascep su iskoristili saveznici i u Solunu napravili bazu za Juzni Front ne pitajuci Atinu za dozvolu.
Oni koji su bili naterani da prevezu iznemoglu srpsku vojsku su bili Italijani. Njih je brinulo prisustvo srpske vojske u Albaniji jer se kosilo sa njihovim interesima. Da je bilo do njih oni bi najradije da je cela srpska vojska pomrla na albanskoj obali. Cak i kada su popustili pred saveznickim zahtevima, trazili su da srpska vojska pesaci stotinama kilometara na jug, toboze zbog opasnosti od austrijske flote u Boki.
Stanovnistvo Krfa je bilo uz Atinu i nije im se u pocetku nimalo dopao dolazak stotina hiljada vojnika na ostrvo. Ali kad su videli da je srpski vojnik iako gladan i izmoren, disciplinovan, ne divlja, i placa ono sto kupuje, zavoleli su nas i cuvaju do danas uspomenu na te teske dane.

nemanja s.

pre 7 godina

Ne treba preterivati sa takvim izjavama. Svaki narod gleda svoje interese, ali pazi da pomogne bliske mu narode. Mi i Grci smo sarađivali kad god smo mogli i nije lepo što se od strane ovog gospodina povlači paralela između naše teške situacije 92. i 93., kada su nam pomagali humanitarno i politički, jer mi smo bili kao narod u ratu. Mi bi Grke pomogli da su oni ratovali sa Turcima. Makedonija je nama bliska republika i nema logike da teramo neku priču koja nema smisla. Ljudi sebe 100 godina zovu tako i tu ništa neće promeniti politika. Pustite ih da žive. Pored toga, Grčka nikad nije narušila ni jedan svoj interes, kad je pomagala Srbiji. Njihov je interes bio i da Kosovo ne bude priznato, zbog Kipra.

Miljana

pre 7 godina

Kada su to grci podržali Srbiju? Jel onda kad NATO nije hteo da započne bombardovanje sve dok Kosta Simitis nije potpisao saglasnost? A odugovlačio je sve dok nije dobro iskoristio situaciju i dobro naplatio potpis, kroz odlaganje vraćanja starog zajma i odobrenja novog, zajma na zajam i još drugih beneficija. Ali, onaj s Neba sve vidi. Posle bombardovanja Srbije usledila je serija zemljotresa u Athini i okolini, trajalo je podrhtavanje tla celih mesec dana. Posle su usledili požari po grčkoj... Toliko o vašoj solidarnosti, humanosti, pomoċi i trojanskom prijateljstvu.

Milos Solunski

pre 7 godina

@ Djenka: Grcka je u I svetskom ratu zvanicno bila neutralna iako je ocigledno bila na strani saveznika, tako da vojnicki nije pomagala. Ali zato jeste na sve druge nacine.
I niko Grke nije puskom terao da nas prime, ne samo to, dali su nam celo predivno ostrvo Krf da se na njemu nasa vojska oporavi krene u borbu za povratak u Srbiju. I cuvali su uspomenu na Srbe i ostrvo Vido ni kad se mi toga nismo setili. Zaboraviti to pravi je zlocin.

republika

pre 7 godina

@Djenka place mi se koliku gomilu lazi i gluposti ti mozes da napises u 200 karakteta, stidi se.

1.Grcka nas je primila dobrovoljno u 1.svetskom ratu, ti mozda mislis na pritisak Rusije da Francuska posalje brodove po nasu vojsku u Albaniju.

2.Grcka nije bila ucesnik rata i zasto bi pobogu oni probijali Solunski front, da oslobadjaju vas makedonce i hrvate kao mi budale a ?

3.Stidi se i srami neznanja i bezobrazluka.

Hoću Državu

pre 7 godina

Meni se samo čini da ako se nešto u okruženju drastično ne promeni, sledi nam za života prekrajanje granica u kojem bi učestvovali Albanija pre svega, Makedonija, CG, Srbija, Bosna cela, možda Hrvatska i možda Grčka. Albanci će da započnu, a Srbi se neće dati.
A ja ću biti za to da gledamo svoja posla, bez obzira na vrlo privlačnu i populističku ideju velike Države u kojoj bi ipak narod ispaštao, a živeo na istom mestu i to ako bude imao sreće.

NikolaCG

pre 7 godina

@UDBA Slazem se sa svim osim to za Crnu Goru. Vjekovna teznja ujedinjenja 2 zemlje je konacno bila moguca nakon povlacenja Osmanskog carstva posle 5 vijekova i nakon raspada drugog carstva koje je to ujedinjenje ometalo, Austrougarskog. Sama Crna Gora je vecinski bila za to. Kasnije je malo svijest izmijenjena narodu za vrijeme komunisticke Juge pa bi sada podrska za tako nesto bila samo 30% mozda. Sta je tu je. Cak i tadjasnji Crnogorci koji su se bunili protiv toga, Zrno Popov i jos neki su bili protiv bezuslovnog ujedinjenja, odnosno ukidanje nase dinastije Petrovic, a ne uopste ujedinjenja.

my way

pre 7 godina

"Rusi su usli u svetski rat, a onda su im bratski Srbi u par navrata dali srednji prst."
(UDBA, 27. april 2017 17:10)

Веч након ове твоје прве реченице јасно је колико је меродавно то што пишеш. Срби су широм отворили врата за сваког Руса избеглог од злочиначке бољшевичке револуције. Никада им нисмо показали никакав средњи прст, а стоји да им дугујемо много и да им се никада нећемо моћи одужити. Да није Русије ни Србије данас не би било и то је права истина, свидела се онима који појма о историји немају, или не.

zvezdarac

pre 7 godina

Grčka je za vreme sankcija stala i pomogla jedino Miloševića i njegovu ekipu kojoj je omogućila, pod "ekonomski prihvatljivim" uslovima da skloni silne pare koje su iz naše države završile na kraju u Grčkim nelretninama, bankama itd. Eto to je ta pomoć.

Istorija

pre 7 godina

"Nas ne treba da zanima ništa osim zdravog razuma. To što je Makedonija priznala kosovo neka to ide njima na čast. Njihov naziv ne bi trebalo da sporimo ako vec ne sporimo to Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori..."
(Krkut, 27. april 2017 18:08)

To znači da mi treba da prepustimo Teslu svima koji ga svojataju, jer eto tako, vratiće im se. Grčka koristi svoje resurse sa pravom da zaštiti svoj identitet i interse, dok Srbija samo pokazuje da vodi pogrešnu politiku. Inače, stvari iz prošlosti izmedju nas i Grčke ne treba da nas dotiču, meni je bitno da danas taj narod podržava nas, da se u Grčkoj osećam kao kod kuće. Treba li da ih mrzim zato što su njihovi preci nekada imali nesuglasice sa nama, a sa druge strane da naši političari na skup dovode one koji su nas bombardovali da im aplaudiramo i to na godišnjcu bombardovanja. Mi živimo u prošlosti, a sadašnje prijatelje odbacujemo zbog gluposti.

Skywalker

pre 7 godina

"Srbija nikad nikome nije uzvratila podrsku, a vazda su ocekivali od drugih nesto!

- Rusi su usli u svetski rat, a onda su im bratski Srbi u par navrata dali srednji prst. "

O tome koliko puta su nama dotični pokazali srednji prst tokom isotrije, bolje da ne raspravljamo. Od rata sa Turcima, od toga da su svaki put podržali Bugare protiv nas od toga sa su sudelovali u etničkom čišćenju zvanom Oluja protiv Srba... Tako, da poštedi nas svoje istine.

Krkut

pre 7 godina

Nas ne treba da zanima ništa osim zdravog razuma. To što je Makedonija priznala kosovo neka to ide njima na čast. Njihov naziv ne bi trebalo da sporimo ako vec ne sporimo to Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori...

pređitojošjednom

pre 7 godina

Za vrijeme rata u Republici Srpskoj je na dnevnoj bazi stizala pomoć iz Grčke za srpski narod. Djeca poginulih boraca su besplatno ljetovala u Grčkoj te su mnogi koji su ostali bez oba roditelja usvojeni od grčkih porodica. Moje lično sjećanje na sve to izaziva veliko poštovanje prema Grčkoj i vječnu zahvalnost. I da, to radi samo bratski narod.

wut

pre 7 godina

ajde jednom da nije nas niko "izdao" i "zabio noz u ledja". Ceo zivot smo mi zrtve, eto dokaza da su i srbi, kao i sve ostale nacije na ovom svetu, sebicni i gledaju samo svoju korist.

Raúl Marcelo Bobadilla

pre 7 godina

Сигурно ће сада многи да оспу паљбу по овом господину и Грцима називајући их лажном браћом, спомињаће и ону чувену кошаркашку утакмицу, НАТО базе, али човек је у праву. Ево и зашто. Тзв. Македонија је пре свега Брозова творевина. Општепознато је да се ради о Старој Србији. Према томе, овде се не ради о подилажењу Грцима, већ о нашој елементарној неспособности да заштитимо своје интересе. Са БЈРМ имамо проблем који се тиче нерешеног црквеног питања, тј. њихова тзв. црква је вероватно једина црква у свету коју је основао комунистички диктатор. Као што ми славимо Светог Саву, они би требали да славе Св. Јосипа Загорског. Иначе, управо због "македонског" питања, ни СФРЈ није имала баш најбоље односе са Грчком. Овом приликом, питање КиМ не вреди много ни објашњавати, све је јасно на чију страну су стали Славеномакедонци. Такође, споран је и статус Срба у БЈРМ. Још једном, ако сагледамо ствари реално и без емоција, Србија није имала никакав разлог да БЈРМ признаје као РМ, не због Грка, већ због нас самих. На пример, Бугари признају ту државу, али не признају никакву македонску нацију зато је једноставно сматрају бугарском и нико у Европи и свету им не прави проблеме због тога. Албанци им федерализују државу и пре петнаестак година дигли су оружану побуну. Од свих суседа БЈРМ, Срби им праве најмање проблема, а они Србију не признају у међународно признатим границама. Најљубазније вас молим да ми објавите коментар, мислим да представља користан осврт на стање у нашем окружењу.

Bika

pre 7 godina

Nažalost čovek je upravu. Mi smo priznali BJRM kao Makedoniju i time stali na stranu Makedonaca u sporu sa Grčkom, a ta ista Makedonija je priznala naše Kosovo, čak je nedavno i glasala za prijem Kosova u UNESCO, dok Grčka nije i do sada je dosta puta stala na stranu Srbije.

Vladimir Dj

pre 7 godina

Gospodine Armakolas, kao drzavljanin Srbije, u potpunosti podržavam Vaš stav. Sve je, na žalost, tačno! Hvala narodu Grčke i njegovoj državi na doslednoj podršci!

Dragan

pre 7 godina

Nism siguran da gospodin Armakolas zna, medjutim, ja pamtim i nesto drugo.
Naime, u doba Jugoslavije, nas tadasnji pasos je bio veoma cenjen.
Razlog je bio jednostavan, omogucavao je ulazak u vecinu zemalja sveta bez vize.
Jedna od retkih zemalja za koje je viz bila potrebna, bila je Grcka.
Razlog je bio isti. Njihov stav o imenu Makedonije.
Podsetio bih gospodina Armakolasa da je Grcka bila uzdrzana prilikom glasanja za prijem Kosova u Unesco.
Iskreno volim Grcku i Grke, ali, volim i istinu.

Istina je jedna

pre 7 godina

Mi Srbi nemamo nista ni protiv naziva Stara Srbija ili juzna Srbija ali znamo i to da je danasnja teritorija BJRM samo jedan geografski deo jedne sire oblasti koja se zove zaista Makedonija.Mi Makedoncima NE OSPORAVAMO naziv za teritoriju niti im osporavamo da sebe nazivaju kako zele jer nismo toliko ludi da mislimo da su svi stanovnici danasnje Makedonije proMakedonceni Srbi jer zna se ko je dole ko vrlo lako.Oni koji se prezivaju na "ov" su poreklom Bugari, na "ski" su poreklom Srbi i slave Slavu u kuci a ostali su ALbanci i mesavine ovih prethodnih.Samih Grka u geografskom podrucju VARDARSKE MAKEDONIJE kako joj je najpravilnije Ime gotovo i da nema a sa suprotne strane,SLOVENSKOG ZIVLJA na podrucju Egejske Makedonije ima puno i evo vec 100 godina kako su oni HELENIZOVANI.Ne radi se ovde o tome ja tebi uslugu pa ti meni iliti "tante za kukurigu" nego se radi o PRAVDI,tacnije o BOZJOJ PRAVDI.Sto se tice Srpskih manastira po MAkedoniji,izvinjavam se MAkedoncima,ni tu nije nista tesko da se zna ciji su jer unutra ima lepo u svakome freska ktitora i natpis ko ga je podigao izuzev u par slucaja gde su Bugari te freske u periodu 1941-45 prekrecili.Evo,ovo je cela istina i najpravedniji naziv bi bio Vardarska Makedonija i ja ne znam sta ovi u Skoplju cekaju da to Ime i ozvanice jer ce u suprotnom postati plen velikoalbanskog i velikobugarskog sovinizma jer se jos od 1974-e ALbanci i Bugari dogovaraju o podeli Makedonije i o "zajeenickoj granici" na Vardaru i Juznoj Moravi!

Macedona is Greece

pre 7 godina

Malo je izvuceno iz konteksta, ali ne mnogo. Ipak je ovo doslo od jedne nedrzavne istitucije i ipak se mora imati u vidu da Srbija, kao pravna nasledica SFRJ mora, u neku ruku, da odrzava kontinuitet sa tim. Isti je slucaj i sa nasim priznavanjem Palestine, sto je guranje prsta u oko Izraelu.

UDBA

pre 7 godina

Srbija nikad nikome nije uzvratila podrsku, a vazda su ocekivali od drugih nesto!

- Rusi su usli u svetski rat, a onda su im bratski Srbi u par navrata dali srednji prst.
- Crnogorci su izginuli na Mojkovcu da spasu srpsku vojsku, a onda kad se srpska vojska vratila okupirala je Crnu Goru i ukinula joj drzavnost!
- Izdali su krajisne Srbe i pustili progon da bi ih naselili na Kosovo koje je bilo prenaseljeno Albancima i za koje se znalo da bez nekog rata ne moze da se spase, a ni sa ratom!
- Izdali au bosanske Srbe tako sto su dok su Srbi u Bosni ratovali za svoj opstanak slali Arkane i sl beogradske klosare da izigravaju veliko-Srbe, a u tajnosti su prodavali oruzje Hrvatima i Muslimanima i uzimali ogroman novac. Sad su im Rusi krivi sto su Hrvati imali sovjetsko oruzje.

U svemu tome su surovali izdajnicke SPC (koja je proglasavala svecima one koji su isli da ubijaju u ime naseg naroda) i SANU (koja je na sve to cutala, a i svojevremeno podrzavala veliko-srpski seseljevski projekat) koji nas je unazadio 50 godina!
-I to sve samo u zadnjih 100 godina!
A onda su nam svi brataki narodi krivi kad ne misle isto kao i mi. Ili kad biraju drugi put. ;-)

E TO JE PRAVA ISTINA SVIDjALA SE NEKOME ILI NE!

senad

pre 7 godina

Makedonija ima da pukne ekonomski ako je Srbija usovljava sa BJRM jedna drzava manje vise njima nista ne znaci samo su mogli da traze uslov ili priznanje ili stop migratima preko granice ali Grievski ne koristi sansu.

Djenka

pre 7 godina

Mi nismo cveće nikako. Ali reći da nam je Grčka prijatelj je elementarno nepoznavanje prošlosti. Da ih saveznici nisu puškama naterali pustili bi nas da pocrkamo u Albaniji. Koliko Grka je probilo Solunski front? Smešno.

zluradi

pre 7 godina

Naravno da smo stali na stranu Makedonije i priznali je, zato je i ona priznala Kosovo. Srbi su poznati kao vrsni politicari, zato cemo uskoro i stati pod jednu sljivu.

Dule

pre 7 godina

Gospodin Armakolas je u pravu,Republika Srbija treba da pokaže više solidarnosti sa iskrenim prijateljima i da Skoplje prizna kao BJRM.Grčka je jedan od retkih pouzdanih partnera Srbije u EU,bila bi nepopravljiva šteta pre svega po nas,ako bi ti odnosi zahladneli.

Bika

pre 7 godina

Nažalost čovek je upravu. Mi smo priznali BJRM kao Makedoniju i time stali na stranu Makedonaca u sporu sa Grčkom, a ta ista Makedonija je priznala naše Kosovo, čak je nedavno i glasala za prijem Kosova u UNESCO, dok Grčka nije i do sada je dosta puta stala na stranu Srbije.

zluradi

pre 7 godina

Naravno da smo stali na stranu Makedonije i priznali je, zato je i ona priznala Kosovo. Srbi su poznati kao vrsni politicari, zato cemo uskoro i stati pod jednu sljivu.

Dule

pre 7 godina

Gospodin Armakolas je u pravu,Republika Srbija treba da pokaže više solidarnosti sa iskrenim prijateljima i da Skoplje prizna kao BJRM.Grčka je jedan od retkih pouzdanih partnera Srbije u EU,bila bi nepopravljiva šteta pre svega po nas,ako bi ti odnosi zahladneli.

Raúl Marcelo Bobadilla

pre 7 godina

Сигурно ће сада многи да оспу паљбу по овом господину и Грцима називајући их лажном браћом, спомињаће и ону чувену кошаркашку утакмицу, НАТО базе, али човек је у праву. Ево и зашто. Тзв. Македонија је пре свега Брозова творевина. Општепознато је да се ради о Старој Србији. Према томе, овде се не ради о подилажењу Грцима, већ о нашој елементарној неспособности да заштитимо своје интересе. Са БЈРМ имамо проблем који се тиче нерешеног црквеног питања, тј. њихова тзв. црква је вероватно једина црква у свету коју је основао комунистички диктатор. Као што ми славимо Светог Саву, они би требали да славе Св. Јосипа Загорског. Иначе, управо због "македонског" питања, ни СФРЈ није имала баш најбоље односе са Грчком. Овом приликом, питање КиМ не вреди много ни објашњавати, све је јасно на чију страну су стали Славеномакедонци. Такође, споран је и статус Срба у БЈРМ. Још једном, ако сагледамо ствари реално и без емоција, Србија није имала никакав разлог да БЈРМ признаје као РМ, не због Грка, већ због нас самих. На пример, Бугари признају ту државу, али не признају никакву македонску нацију зато је једноставно сматрају бугарском и нико у Европи и свету им не прави проблеме због тога. Албанци им федерализују државу и пре петнаестак година дигли су оружану побуну. Од свих суседа БЈРМ, Срби им праве најмање проблема, а они Србију не признају у међународно признатим границама. Најљубазније вас молим да ми објавите коментар, мислим да представља користан осврт на стање у нашем окружењу.

pređitojošjednom

pre 7 godina

Za vrijeme rata u Republici Srpskoj je na dnevnoj bazi stizala pomoć iz Grčke za srpski narod. Djeca poginulih boraca su besplatno ljetovala u Grčkoj te su mnogi koji su ostali bez oba roditelja usvojeni od grčkih porodica. Moje lično sjećanje na sve to izaziva veliko poštovanje prema Grčkoj i vječnu zahvalnost. I da, to radi samo bratski narod.

UDBA

pre 7 godina

Srbija nikad nikome nije uzvratila podrsku, a vazda su ocekivali od drugih nesto!

- Rusi su usli u svetski rat, a onda su im bratski Srbi u par navrata dali srednji prst.
- Crnogorci su izginuli na Mojkovcu da spasu srpsku vojsku, a onda kad se srpska vojska vratila okupirala je Crnu Goru i ukinula joj drzavnost!
- Izdali su krajisne Srbe i pustili progon da bi ih naselili na Kosovo koje je bilo prenaseljeno Albancima i za koje se znalo da bez nekog rata ne moze da se spase, a ni sa ratom!
- Izdali au bosanske Srbe tako sto su dok su Srbi u Bosni ratovali za svoj opstanak slali Arkane i sl beogradske klosare da izigravaju veliko-Srbe, a u tajnosti su prodavali oruzje Hrvatima i Muslimanima i uzimali ogroman novac. Sad su im Rusi krivi sto su Hrvati imali sovjetsko oruzje.

U svemu tome su surovali izdajnicke SPC (koja je proglasavala svecima one koji su isli da ubijaju u ime naseg naroda) i SANU (koja je na sve to cutala, a i svojevremeno podrzavala veliko-srpski seseljevski projekat) koji nas je unazadio 50 godina!
-I to sve samo u zadnjih 100 godina!
A onda su nam svi brataki narodi krivi kad ne misle isto kao i mi. Ili kad biraju drugi put. ;-)

E TO JE PRAVA ISTINA SVIDjALA SE NEKOME ILI NE!

Vladimir Dj

pre 7 godina

Gospodine Armakolas, kao drzavljanin Srbije, u potpunosti podržavam Vaš stav. Sve je, na žalost, tačno! Hvala narodu Grčke i njegovoj državi na doslednoj podršci!

Dragan

pre 7 godina

Nism siguran da gospodin Armakolas zna, medjutim, ja pamtim i nesto drugo.
Naime, u doba Jugoslavije, nas tadasnji pasos je bio veoma cenjen.
Razlog je bio jednostavan, omogucavao je ulazak u vecinu zemalja sveta bez vize.
Jedna od retkih zemalja za koje je viz bila potrebna, bila je Grcka.
Razlog je bio isti. Njihov stav o imenu Makedonije.
Podsetio bih gospodina Armakolasa da je Grcka bila uzdrzana prilikom glasanja za prijem Kosova u Unesco.
Iskreno volim Grcku i Grke, ali, volim i istinu.

wut

pre 7 godina

ajde jednom da nije nas niko "izdao" i "zabio noz u ledja". Ceo zivot smo mi zrtve, eto dokaza da su i srbi, kao i sve ostale nacije na ovom svetu, sebicni i gledaju samo svoju korist.

Istorija

pre 7 godina

"Nas ne treba da zanima ništa osim zdravog razuma. To što je Makedonija priznala kosovo neka to ide njima na čast. Njihov naziv ne bi trebalo da sporimo ako vec ne sporimo to Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori..."
(Krkut, 27. april 2017 18:08)

To znači da mi treba da prepustimo Teslu svima koji ga svojataju, jer eto tako, vratiće im se. Grčka koristi svoje resurse sa pravom da zaštiti svoj identitet i interse, dok Srbija samo pokazuje da vodi pogrešnu politiku. Inače, stvari iz prošlosti izmedju nas i Grčke ne treba da nas dotiču, meni je bitno da danas taj narod podržava nas, da se u Grčkoj osećam kao kod kuće. Treba li da ih mrzim zato što su njihovi preci nekada imali nesuglasice sa nama, a sa druge strane da naši političari na skup dovode one koji su nas bombardovali da im aplaudiramo i to na godišnjcu bombardovanja. Mi živimo u prošlosti, a sadašnje prijatelje odbacujemo zbog gluposti.

Istina je jedna

pre 7 godina

Mi Srbi nemamo nista ni protiv naziva Stara Srbija ili juzna Srbija ali znamo i to da je danasnja teritorija BJRM samo jedan geografski deo jedne sire oblasti koja se zove zaista Makedonija.Mi Makedoncima NE OSPORAVAMO naziv za teritoriju niti im osporavamo da sebe nazivaju kako zele jer nismo toliko ludi da mislimo da su svi stanovnici danasnje Makedonije proMakedonceni Srbi jer zna se ko je dole ko vrlo lako.Oni koji se prezivaju na "ov" su poreklom Bugari, na "ski" su poreklom Srbi i slave Slavu u kuci a ostali su ALbanci i mesavine ovih prethodnih.Samih Grka u geografskom podrucju VARDARSKE MAKEDONIJE kako joj je najpravilnije Ime gotovo i da nema a sa suprotne strane,SLOVENSKOG ZIVLJA na podrucju Egejske Makedonije ima puno i evo vec 100 godina kako su oni HELENIZOVANI.Ne radi se ovde o tome ja tebi uslugu pa ti meni iliti "tante za kukurigu" nego se radi o PRAVDI,tacnije o BOZJOJ PRAVDI.Sto se tice Srpskih manastira po MAkedoniji,izvinjavam se MAkedoncima,ni tu nije nista tesko da se zna ciji su jer unutra ima lepo u svakome freska ktitora i natpis ko ga je podigao izuzev u par slucaja gde su Bugari te freske u periodu 1941-45 prekrecili.Evo,ovo je cela istina i najpravedniji naziv bi bio Vardarska Makedonija i ja ne znam sta ovi u Skoplju cekaju da to Ime i ozvanice jer ce u suprotnom postati plen velikoalbanskog i velikobugarskog sovinizma jer se jos od 1974-e ALbanci i Bugari dogovaraju o podeli Makedonije i o "zajeenickoj granici" na Vardaru i Juznoj Moravi!

Djenka

pre 7 godina

Mi nismo cveće nikako. Ali reći da nam je Grčka prijatelj je elementarno nepoznavanje prošlosti. Da ih saveznici nisu puškama naterali pustili bi nas da pocrkamo u Albaniji. Koliko Grka je probilo Solunski front? Smešno.

Skywalker

pre 7 godina

"Srbija nikad nikome nije uzvratila podrsku, a vazda su ocekivali od drugih nesto!

- Rusi su usli u svetski rat, a onda su im bratski Srbi u par navrata dali srednji prst. "

O tome koliko puta su nama dotični pokazali srednji prst tokom isotrije, bolje da ne raspravljamo. Od rata sa Turcima, od toga da su svaki put podržali Bugare protiv nas od toga sa su sudelovali u etničkom čišćenju zvanom Oluja protiv Srba... Tako, da poštedi nas svoje istine.

Milos Solunski

pre 7 godina

@ Djenka: Grcka je u I svetskom ratu zvanicno bila neutralna iako je ocigledno bila na strani saveznika, tako da vojnicki nije pomagala. Ali zato jeste na sve druge nacine.
I niko Grke nije puskom terao da nas prime, ne samo to, dali su nam celo predivno ostrvo Krf da se na njemu nasa vojska oporavi krene u borbu za povratak u Srbiju. I cuvali su uspomenu na Srbe i ostrvo Vido ni kad se mi toga nismo setili. Zaboraviti to pravi je zlocin.

zvezdarac

pre 7 godina

Grčka je za vreme sankcija stala i pomogla jedino Miloševića i njegovu ekipu kojoj je omogućila, pod "ekonomski prihvatljivim" uslovima da skloni silne pare koje su iz naše države završile na kraju u Grčkim nelretninama, bankama itd. Eto to je ta pomoć.

my way

pre 7 godina

"Rusi su usli u svetski rat, a onda su im bratski Srbi u par navrata dali srednji prst."
(UDBA, 27. april 2017 17:10)

Веч након ове твоје прве реченице јасно је колико је меродавно то што пишеш. Срби су широм отворили врата за сваког Руса избеглог од злочиначке бољшевичке револуције. Никада им нисмо показали никакав средњи прст, а стоји да им дугујемо много и да им се никада нећемо моћи одужити. Да није Русије ни Србије данас не би било и то је права истина, свидела се онима који појма о историји немају, или не.

Macedona is Greece

pre 7 godina

Malo je izvuceno iz konteksta, ali ne mnogo. Ipak je ovo doslo od jedne nedrzavne istitucije i ipak se mora imati u vidu da Srbija, kao pravna nasledica SFRJ mora, u neku ruku, da odrzava kontinuitet sa tim. Isti je slucaj i sa nasim priznavanjem Palestine, sto je guranje prsta u oko Izraelu.

republika

pre 7 godina

@Djenka place mi se koliku gomilu lazi i gluposti ti mozes da napises u 200 karakteta, stidi se.

1.Grcka nas je primila dobrovoljno u 1.svetskom ratu, ti mozda mislis na pritisak Rusije da Francuska posalje brodove po nasu vojsku u Albaniju.

2.Grcka nije bila ucesnik rata i zasto bi pobogu oni probijali Solunski front, da oslobadjaju vas makedonce i hrvate kao mi budale a ?

3.Stidi se i srami neznanja i bezobrazluka.

NikolaCG

pre 7 godina

@UDBA Slazem se sa svim osim to za Crnu Goru. Vjekovna teznja ujedinjenja 2 zemlje je konacno bila moguca nakon povlacenja Osmanskog carstva posle 5 vijekova i nakon raspada drugog carstva koje je to ujedinjenje ometalo, Austrougarskog. Sama Crna Gora je vecinski bila za to. Kasnije je malo svijest izmijenjena narodu za vrijeme komunisticke Juge pa bi sada podrska za tako nesto bila samo 30% mozda. Sta je tu je. Cak i tadjasnji Crnogorci koji su se bunili protiv toga, Zrno Popov i jos neki su bili protiv bezuslovnog ujedinjenja, odnosno ukidanje nase dinastije Petrovic, a ne uopste ujedinjenja.

Hoću Državu

pre 7 godina

Meni se samo čini da ako se nešto u okruženju drastično ne promeni, sledi nam za života prekrajanje granica u kojem bi učestvovali Albanija pre svega, Makedonija, CG, Srbija, Bosna cela, možda Hrvatska i možda Grčka. Albanci će da započnu, a Srbi se neće dati.
A ja ću biti za to da gledamo svoja posla, bez obzira na vrlo privlačnu i populističku ideju velike Države u kojoj bi ipak narod ispaštao, a živeo na istom mestu i to ako bude imao sreće.

Miljana

pre 7 godina

Kada su to grci podržali Srbiju? Jel onda kad NATO nije hteo da započne bombardovanje sve dok Kosta Simitis nije potpisao saglasnost? A odugovlačio je sve dok nije dobro iskoristio situaciju i dobro naplatio potpis, kroz odlaganje vraćanja starog zajma i odobrenja novog, zajma na zajam i još drugih beneficija. Ali, onaj s Neba sve vidi. Posle bombardovanja Srbije usledila je serija zemljotresa u Athini i okolini, trajalo je podrhtavanje tla celih mesec dana. Posle su usledili požari po grčkoj... Toliko o vašoj solidarnosti, humanosti, pomoċi i trojanskom prijateljstvu.

Krkut

pre 7 godina

Nas ne treba da zanima ništa osim zdravog razuma. To što je Makedonija priznala kosovo neka to ide njima na čast. Njihov naziv ne bi trebalo da sporimo ako vec ne sporimo to Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori...

nemanja s.

pre 7 godina

Ne treba preterivati sa takvim izjavama. Svaki narod gleda svoje interese, ali pazi da pomogne bliske mu narode. Mi i Grci smo sarađivali kad god smo mogli i nije lepo što se od strane ovog gospodina povlači paralela između naše teške situacije 92. i 93., kada su nam pomagali humanitarno i politički, jer mi smo bili kao narod u ratu. Mi bi Grke pomogli da su oni ratovali sa Turcima. Makedonija je nama bliska republika i nema logike da teramo neku priču koja nema smisla. Ljudi sebe 100 godina zovu tako i tu ništa neće promeniti politika. Pustite ih da žive. Pored toga, Grčka nikad nije narušila ni jedan svoj interes, kad je pomagala Srbiji. Njihov je interes bio i da Kosovo ne bude priznato, zbog Kipra.

BSN

pre 7 godina

Da ih saveznici nisu puškama naterali pustili bi nas da pocrkamo u Albaniji. Koliko Grka je probilo Solunski front? Smešno.
(Djenka, 27. april 2017 17:49)

U toku I svetskog rata Kraljevina Grcka je bila podeljena i neutralna. Zvanicna Atina je bila naklonjena Nemcima, jer je grcki kralj bio nemackog porekla, zato Nemci i Bugari nisu napali Grcku jer su se nadali da ce je mirno pridobiti na svoju stranu. S druge strane, solunska regija je bila pod uticajem Venizelosa sa Krita i naklonjena saveznicima. Taj rascep su iskoristili saveznici i u Solunu napravili bazu za Juzni Front ne pitajuci Atinu za dozvolu.
Oni koji su bili naterani da prevezu iznemoglu srpsku vojsku su bili Italijani. Njih je brinulo prisustvo srpske vojske u Albaniji jer se kosilo sa njihovim interesima. Da je bilo do njih oni bi najradije da je cela srpska vojska pomrla na albanskoj obali. Cak i kada su popustili pred saveznickim zahtevima, trazili su da srpska vojska pesaci stotinama kilometara na jug, toboze zbog opasnosti od austrijske flote u Boki.
Stanovnistvo Krfa je bilo uz Atinu i nije im se u pocetku nimalo dopao dolazak stotina hiljada vojnika na ostrvo. Ali kad su videli da je srpski vojnik iako gladan i izmoren, disciplinovan, ne divlja, i placa ono sto kupuje, zavoleli su nas i cuvaju do danas uspomenu na te teske dane.

senad

pre 7 godina

Makedonija ima da pukne ekonomski ako je Srbija usovljava sa BJRM jedna drzava manje vise njima nista ne znaci samo su mogli da traze uslov ili priznanje ili stop migratima preko granice ali Grievski ne koristi sansu.

UDBA

pre 7 godina

Srbija nikad nikome nije uzvratila podrsku, a vazda su ocekivali od drugih nesto!

- Rusi su usli u svetski rat, a onda su im bratski Srbi u par navrata dali srednji prst.
- Crnogorci su izginuli na Mojkovcu da spasu srpsku vojsku, a onda kad se srpska vojska vratila okupirala je Crnu Goru i ukinula joj drzavnost!
- Izdali su krajisne Srbe i pustili progon da bi ih naselili na Kosovo koje je bilo prenaseljeno Albancima i za koje se znalo da bez nekog rata ne moze da se spase, a ni sa ratom!
- Izdali au bosanske Srbe tako sto su dok su Srbi u Bosni ratovali za svoj opstanak slali Arkane i sl beogradske klosare da izigravaju veliko-Srbe, a u tajnosti su prodavali oruzje Hrvatima i Muslimanima i uzimali ogroman novac. Sad su im Rusi krivi sto su Hrvati imali sovjetsko oruzje.

U svemu tome su surovali izdajnicke SPC (koja je proglasavala svecima one koji su isli da ubijaju u ime naseg naroda) i SANU (koja je na sve to cutala, a i svojevremeno podrzavala veliko-srpski seseljevski projekat) koji nas je unazadio 50 godina!
-I to sve samo u zadnjih 100 godina!
A onda su nam svi brataki narodi krivi kad ne misle isto kao i mi. Ili kad biraju drugi put. ;-)

E TO JE PRAVA ISTINA SVIDjALA SE NEKOME ILI NE!

Djenka

pre 7 godina

Mi nismo cveće nikako. Ali reći da nam je Grčka prijatelj je elementarno nepoznavanje prošlosti. Da ih saveznici nisu puškama naterali pustili bi nas da pocrkamo u Albaniji. Koliko Grka je probilo Solunski front? Smešno.

Krkut

pre 7 godina

Nas ne treba da zanima ništa osim zdravog razuma. To što je Makedonija priznala kosovo neka to ide njima na čast. Njihov naziv ne bi trebalo da sporimo ako vec ne sporimo to Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori...

zvezdarac

pre 7 godina

Grčka je za vreme sankcija stala i pomogla jedino Miloševića i njegovu ekipu kojoj je omogućila, pod "ekonomski prihvatljivim" uslovima da skloni silne pare koje su iz naše države završile na kraju u Grčkim nelretninama, bankama itd. Eto to je ta pomoć.

Dragan

pre 7 godina

Nism siguran da gospodin Armakolas zna, medjutim, ja pamtim i nesto drugo.
Naime, u doba Jugoslavije, nas tadasnji pasos je bio veoma cenjen.
Razlog je bio jednostavan, omogucavao je ulazak u vecinu zemalja sveta bez vize.
Jedna od retkih zemalja za koje je viz bila potrebna, bila je Grcka.
Razlog je bio isti. Njihov stav o imenu Makedonije.
Podsetio bih gospodina Armakolasa da je Grcka bila uzdrzana prilikom glasanja za prijem Kosova u Unesco.
Iskreno volim Grcku i Grke, ali, volim i istinu.

Skywalker

pre 7 godina

"Srbija nikad nikome nije uzvratila podrsku, a vazda su ocekivali od drugih nesto!

- Rusi su usli u svetski rat, a onda su im bratski Srbi u par navrata dali srednji prst. "

O tome koliko puta su nama dotični pokazali srednji prst tokom isotrije, bolje da ne raspravljamo. Od rata sa Turcima, od toga da su svaki put podržali Bugare protiv nas od toga sa su sudelovali u etničkom čišćenju zvanom Oluja protiv Srba... Tako, da poštedi nas svoje istine.

Dule

pre 7 godina

Gospodin Armakolas je u pravu,Republika Srbija treba da pokaže više solidarnosti sa iskrenim prijateljima i da Skoplje prizna kao BJRM.Grčka je jedan od retkih pouzdanih partnera Srbije u EU,bila bi nepopravljiva šteta pre svega po nas,ako bi ti odnosi zahladneli.

Vladimir Dj

pre 7 godina

Gospodine Armakolas, kao drzavljanin Srbije, u potpunosti podržavam Vaš stav. Sve je, na žalost, tačno! Hvala narodu Grčke i njegovoj državi na doslednoj podršci!

Raúl Marcelo Bobadilla

pre 7 godina

Сигурно ће сада многи да оспу паљбу по овом господину и Грцима називајући их лажном браћом, спомињаће и ону чувену кошаркашку утакмицу, НАТО базе, али човек је у праву. Ево и зашто. Тзв. Македонија је пре свега Брозова творевина. Општепознато је да се ради о Старој Србији. Према томе, овде се не ради о подилажењу Грцима, већ о нашој елементарној неспособности да заштитимо своје интересе. Са БЈРМ имамо проблем који се тиче нерешеног црквеног питања, тј. њихова тзв. црква је вероватно једина црква у свету коју је основао комунистички диктатор. Као што ми славимо Светог Саву, они би требали да славе Св. Јосипа Загорског. Иначе, управо због "македонског" питања, ни СФРЈ није имала баш најбоље односе са Грчком. Овом приликом, питање КиМ не вреди много ни објашњавати, све је јасно на чију страну су стали Славеномакедонци. Такође, споран је и статус Срба у БЈРМ. Још једном, ако сагледамо ствари реално и без емоција, Србија није имала никакав разлог да БЈРМ признаје као РМ, не због Грка, већ због нас самих. На пример, Бугари признају ту државу, али не признају никакву македонску нацију зато је једноставно сматрају бугарском и нико у Европи и свету им не прави проблеме због тога. Албанци им федерализују државу и пре петнаестак година дигли су оружану побуну. Од свих суседа БЈРМ, Срби им праве најмање проблема, а они Србију не признају у међународно признатим границама. Најљубазније вас молим да ми објавите коментар, мислим да представља користан осврт на стање у нашем окружењу.

Miljana

pre 7 godina

Kada su to grci podržali Srbiju? Jel onda kad NATO nije hteo da započne bombardovanje sve dok Kosta Simitis nije potpisao saglasnost? A odugovlačio je sve dok nije dobro iskoristio situaciju i dobro naplatio potpis, kroz odlaganje vraćanja starog zajma i odobrenja novog, zajma na zajam i još drugih beneficija. Ali, onaj s Neba sve vidi. Posle bombardovanja Srbije usledila je serija zemljotresa u Athini i okolini, trajalo je podrhtavanje tla celih mesec dana. Posle su usledili požari po grčkoj... Toliko o vašoj solidarnosti, humanosti, pomoċi i trojanskom prijateljstvu.

Bika

pre 7 godina

Nažalost čovek je upravu. Mi smo priznali BJRM kao Makedoniju i time stali na stranu Makedonaca u sporu sa Grčkom, a ta ista Makedonija je priznala naše Kosovo, čak je nedavno i glasala za prijem Kosova u UNESCO, dok Grčka nije i do sada je dosta puta stala na stranu Srbije.

my way

pre 7 godina

"Rusi su usli u svetski rat, a onda su im bratski Srbi u par navrata dali srednji prst."
(UDBA, 27. april 2017 17:10)

Веч након ове твоје прве реченице јасно је колико је меродавно то што пишеш. Срби су широм отворили врата за сваког Руса избеглог од злочиначке бољшевичке револуције. Никада им нисмо показали никакав средњи прст, а стоји да им дугујемо много и да им се никада нећемо моћи одужити. Да није Русије ни Србије данас не би било и то је права истина, свидела се онима који појма о историји немају, или не.

Istina je jedna

pre 7 godina

Mi Srbi nemamo nista ni protiv naziva Stara Srbija ili juzna Srbija ali znamo i to da je danasnja teritorija BJRM samo jedan geografski deo jedne sire oblasti koja se zove zaista Makedonija.Mi Makedoncima NE OSPORAVAMO naziv za teritoriju niti im osporavamo da sebe nazivaju kako zele jer nismo toliko ludi da mislimo da su svi stanovnici danasnje Makedonije proMakedonceni Srbi jer zna se ko je dole ko vrlo lako.Oni koji se prezivaju na "ov" su poreklom Bugari, na "ski" su poreklom Srbi i slave Slavu u kuci a ostali su ALbanci i mesavine ovih prethodnih.Samih Grka u geografskom podrucju VARDARSKE MAKEDONIJE kako joj je najpravilnije Ime gotovo i da nema a sa suprotne strane,SLOVENSKOG ZIVLJA na podrucju Egejske Makedonije ima puno i evo vec 100 godina kako su oni HELENIZOVANI.Ne radi se ovde o tome ja tebi uslugu pa ti meni iliti "tante za kukurigu" nego se radi o PRAVDI,tacnije o BOZJOJ PRAVDI.Sto se tice Srpskih manastira po MAkedoniji,izvinjavam se MAkedoncima,ni tu nije nista tesko da se zna ciji su jer unutra ima lepo u svakome freska ktitora i natpis ko ga je podigao izuzev u par slucaja gde su Bugari te freske u periodu 1941-45 prekrecili.Evo,ovo je cela istina i najpravedniji naziv bi bio Vardarska Makedonija i ja ne znam sta ovi u Skoplju cekaju da to Ime i ozvanice jer ce u suprotnom postati plen velikoalbanskog i velikobugarskog sovinizma jer se jos od 1974-e ALbanci i Bugari dogovaraju o podeli Makedonije i o "zajeenickoj granici" na Vardaru i Juznoj Moravi!

Macedona is Greece

pre 7 godina

Malo je izvuceno iz konteksta, ali ne mnogo. Ipak je ovo doslo od jedne nedrzavne istitucije i ipak se mora imati u vidu da Srbija, kao pravna nasledica SFRJ mora, u neku ruku, da odrzava kontinuitet sa tim. Isti je slucaj i sa nasim priznavanjem Palestine, sto je guranje prsta u oko Izraelu.

wut

pre 7 godina

ajde jednom da nije nas niko "izdao" i "zabio noz u ledja". Ceo zivot smo mi zrtve, eto dokaza da su i srbi, kao i sve ostale nacije na ovom svetu, sebicni i gledaju samo svoju korist.

senad

pre 7 godina

Makedonija ima da pukne ekonomski ako je Srbija usovljava sa BJRM jedna drzava manje vise njima nista ne znaci samo su mogli da traze uslov ili priznanje ili stop migratima preko granice ali Grievski ne koristi sansu.

zluradi

pre 7 godina

Naravno da smo stali na stranu Makedonije i priznali je, zato je i ona priznala Kosovo. Srbi su poznati kao vrsni politicari, zato cemo uskoro i stati pod jednu sljivu.

Istorija

pre 7 godina

"Nas ne treba da zanima ništa osim zdravog razuma. To što je Makedonija priznala kosovo neka to ide njima na čast. Njihov naziv ne bi trebalo da sporimo ako vec ne sporimo to Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori..."
(Krkut, 27. april 2017 18:08)

To znači da mi treba da prepustimo Teslu svima koji ga svojataju, jer eto tako, vratiće im se. Grčka koristi svoje resurse sa pravom da zaštiti svoj identitet i interse, dok Srbija samo pokazuje da vodi pogrešnu politiku. Inače, stvari iz prošlosti izmedju nas i Grčke ne treba da nas dotiču, meni je bitno da danas taj narod podržava nas, da se u Grčkoj osećam kao kod kuće. Treba li da ih mrzim zato što su njihovi preci nekada imali nesuglasice sa nama, a sa druge strane da naši političari na skup dovode one koji su nas bombardovali da im aplaudiramo i to na godišnjcu bombardovanja. Mi živimo u prošlosti, a sadašnje prijatelje odbacujemo zbog gluposti.

pređitojošjednom

pre 7 godina

Za vrijeme rata u Republici Srpskoj je na dnevnoj bazi stizala pomoć iz Grčke za srpski narod. Djeca poginulih boraca su besplatno ljetovala u Grčkoj te su mnogi koji su ostali bez oba roditelja usvojeni od grčkih porodica. Moje lično sjećanje na sve to izaziva veliko poštovanje prema Grčkoj i vječnu zahvalnost. I da, to radi samo bratski narod.

nemanja s.

pre 7 godina

Ne treba preterivati sa takvim izjavama. Svaki narod gleda svoje interese, ali pazi da pomogne bliske mu narode. Mi i Grci smo sarađivali kad god smo mogli i nije lepo što se od strane ovog gospodina povlači paralela između naše teške situacije 92. i 93., kada su nam pomagali humanitarno i politički, jer mi smo bili kao narod u ratu. Mi bi Grke pomogli da su oni ratovali sa Turcima. Makedonija je nama bliska republika i nema logike da teramo neku priču koja nema smisla. Ljudi sebe 100 godina zovu tako i tu ništa neće promeniti politika. Pustite ih da žive. Pored toga, Grčka nikad nije narušila ni jedan svoj interes, kad je pomagala Srbiji. Njihov je interes bio i da Kosovo ne bude priznato, zbog Kipra.

NikolaCG

pre 7 godina

@UDBA Slazem se sa svim osim to za Crnu Goru. Vjekovna teznja ujedinjenja 2 zemlje je konacno bila moguca nakon povlacenja Osmanskog carstva posle 5 vijekova i nakon raspada drugog carstva koje je to ujedinjenje ometalo, Austrougarskog. Sama Crna Gora je vecinski bila za to. Kasnije je malo svijest izmijenjena narodu za vrijeme komunisticke Juge pa bi sada podrska za tako nesto bila samo 30% mozda. Sta je tu je. Cak i tadjasnji Crnogorci koji su se bunili protiv toga, Zrno Popov i jos neki su bili protiv bezuslovnog ujedinjenja, odnosno ukidanje nase dinastije Petrovic, a ne uopste ujedinjenja.

Hoću Državu

pre 7 godina

Meni se samo čini da ako se nešto u okruženju drastično ne promeni, sledi nam za života prekrajanje granica u kojem bi učestvovali Albanija pre svega, Makedonija, CG, Srbija, Bosna cela, možda Hrvatska i možda Grčka. Albanci će da započnu, a Srbi se neće dati.
A ja ću biti za to da gledamo svoja posla, bez obzira na vrlo privlačnu i populističku ideju velike Države u kojoj bi ipak narod ispaštao, a živeo na istom mestu i to ako bude imao sreće.

republika

pre 7 godina

@Djenka place mi se koliku gomilu lazi i gluposti ti mozes da napises u 200 karakteta, stidi se.

1.Grcka nas je primila dobrovoljno u 1.svetskom ratu, ti mozda mislis na pritisak Rusije da Francuska posalje brodove po nasu vojsku u Albaniju.

2.Grcka nije bila ucesnik rata i zasto bi pobogu oni probijali Solunski front, da oslobadjaju vas makedonce i hrvate kao mi budale a ?

3.Stidi se i srami neznanja i bezobrazluka.

Milos Solunski

pre 7 godina

@ Djenka: Grcka je u I svetskom ratu zvanicno bila neutralna iako je ocigledno bila na strani saveznika, tako da vojnicki nije pomagala. Ali zato jeste na sve druge nacine.
I niko Grke nije puskom terao da nas prime, ne samo to, dali su nam celo predivno ostrvo Krf da se na njemu nasa vojska oporavi krene u borbu za povratak u Srbiju. I cuvali su uspomenu na Srbe i ostrvo Vido ni kad se mi toga nismo setili. Zaboraviti to pravi je zlocin.

BSN

pre 7 godina

Da ih saveznici nisu puškama naterali pustili bi nas da pocrkamo u Albaniji. Koliko Grka je probilo Solunski front? Smešno.
(Djenka, 27. april 2017 17:49)

U toku I svetskog rata Kraljevina Grcka je bila podeljena i neutralna. Zvanicna Atina je bila naklonjena Nemcima, jer je grcki kralj bio nemackog porekla, zato Nemci i Bugari nisu napali Grcku jer su se nadali da ce je mirno pridobiti na svoju stranu. S druge strane, solunska regija je bila pod uticajem Venizelosa sa Krita i naklonjena saveznicima. Taj rascep su iskoristili saveznici i u Solunu napravili bazu za Juzni Front ne pitajuci Atinu za dozvolu.
Oni koji su bili naterani da prevezu iznemoglu srpsku vojsku su bili Italijani. Njih je brinulo prisustvo srpske vojske u Albaniji jer se kosilo sa njihovim interesima. Da je bilo do njih oni bi najradije da je cela srpska vojska pomrla na albanskoj obali. Cak i kada su popustili pred saveznickim zahtevima, trazili su da srpska vojska pesaci stotinama kilometara na jug, toboze zbog opasnosti od austrijske flote u Boki.
Stanovnistvo Krfa je bilo uz Atinu i nije im se u pocetku nimalo dopao dolazak stotina hiljada vojnika na ostrvo. Ali kad su videli da je srpski vojnik iako gladan i izmoren, disciplinovan, ne divlja, i placa ono sto kupuje, zavoleli su nas i cuvaju do danas uspomenu na te teske dane.