Uskršnje bdenje u crkvi Svetog Petra / FOTO

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodio je u crkvi Svetog Petra svečano uskršnje bdenje, uoči najvećeg hiršćanskog praznika - Vaskrsa.

Izvor: B92

Subota, 15.04.2017.

20:40

Uskršnje bdenje u crkvi Svetog Petra / FOTO
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Uskršnjem bdenju, pored vernika, prisustvovali su i predstavnici crkava i verskih zajednica, diplomatskog kora, kao i princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina...

Bdenje je počelo tradicionalnim blagosiljanjem vatre zapaljenje u dvorištu crkve, koja predstavlja simbol svetlosti.

Ove godine svi hrišćani istog dana obeležavaju Vaskrs, a Hočevar je u Poslanici poručio da je taj praznik jedina snaga koja može da obnovi zajednicu, sjedini narode, usmeri čovečanstvo, svima da smisao, radost i nadu.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
On je rekao da danas živimo brzim načinom života i da oko nas odjekuje toliko različitih glasova, poziva, muzike i glasnih zvukova, od kojih teško možemo da budemo u stanju da se saberemo i osluškujemo nežni glas svoje duše i svoje savesti.

Hočevar je kazao da napadna moć tolikih reklama još više usmerava jednosmernim putem, a neprestani podsticaji sa svih strana - da uživamo u najboljoj hrani, najboljem piću, najboljem odmoru, najlepšem putovanju, dodatno nas prizemljuju.

"Kako i ne bi, kad oko sebe imamo toliko različitih ponuda - lekara, psihologa, psihijatara, terapija, fabrika lepote, fitnesa...Svi ti nebrojeni procesi čine nas samodovoljnima, bezvoljnima i često bez identiteta", rekao je Hočevar.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
Na sam dan Uskrsa, Hočevar će predvoditi misu u župi Krista Kralja.

Vaskrs je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, kojim se proslavlja Isusov povratak u život - vaskrsenje.

Po hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, uključujući i dan smrti, odnosno prve nedelje posle Velikog petka.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: