"Sat za našu planetu": Bez svetla od 20.30 do 21.30

Deseta po redu akcija globalnih razmera "Sat za našu planetu" biće održana širom planete, a počeće gašenjem svetla u 20.30 do 21.30 sati.

Izvor: B92

Subota, 25.03.2017.

15:57

Foto: Thinkstock

Zeleni Srbije u saoipštenju su pozvala građane, gradove i organizacije da isključe svetla u svojim domovima i drugim objektima, i da zajedno menjamo svakodnevne navike za boljitak planete i nas samih.

Svetska inicijativa "Sat za našu planetu“ pokrenuta je 2007. godine u Sidneju.

Akcija ima za cilj podizanje svesti i zajedničko delovanje u očuvanju naše planete. Zeleni Srbije apeluju na bržu i efikasniju primenu mera protiv klimatskih promena kao i mere ublažavanja i adaptacije na iste, kao i snažno učešće svih građana, jer one predstavljaju globalni problem.

Posledice i rizici od klimatskih promena su veoma štetne i dugoročne, i neće biti pošteđena nijedna oblast u svetu. Već se suočavamo sa ekstremnim vremenskim prilikama, povećanom temperaturom, toplotnim talasima, učestalim poplavama, požarima i intenzivnijim sušama i zdravstvenim problemima.

Od ključnog značaja je smanjenje emisije ugljen dioksida i ostalih gasova sa efektom staklene bašte, što je obaveza i naše države. Pozitivni rezultati i napredak neće biti moguće ostvariti bez razvoja i unapređenja energetske efikasnosti, očuvanju prirodnih resursa i primene zelenih tehnologija za proizvodnju energije, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: