Bugari blokirali tri granična prelaza prema Turskoj

Bugarski nacionalisti blokirali su tri prelaza na granici sa Turskom kako bi sprečili na hiljade Turaka sa bugarskim pasošima da dođu na izbore u toj zemlji.

Izvor: B92

Petak, 24.03.2017.

23:52

Bugari blokirali tri granična prelaza prema Turskoj
Getty Images

Protesti označavaju novu eskalaciju odnosa između Bugarske koja je članica EU i susedne Turske zbog otvorene podrške Turske novoj partiji koja predstavlja tursku manjinu u Bugarskoj.

Oko 50 demonstranata okupilo se kod sela Kapetan Andrejevo i mahalo plakatima na kojima je pisalo "Bugarska iznad svega!" i "Ne Turskom mešanju!" dok su putem zvučnika emitovane patriotske pesme.

"Ostaćemo ovde dan i noć da očuvamo suverenitet naše domovine", rekao je organizator protesta Valeri Simeonov.

U Bugarskoj živi 700.000 pripadnika muslimanske manjine, od kojih većina Turaka, dok najmanje 200.000 Turaka sa bugarskim pasošima živi u Turskoj.

Oni su tradicionalno glasali za centralni Pokret za prava i slobode, ali je ta partija postala veoma kritična prema Turskoj i njenom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu.

Kako prenosi agencija, zvanična Sofija se požalila na mešanje Turske i u jučerašnjem ljutitom obraćanju, Erdogan je optužio Bugarsku da "stvara ogroman pritisak" na Turke u državi pred glasanje.

Između 60.000 i 90.000 državljana Bugarske u Turskoj regularno glasa na izborima u Bugarskoj, ali je po novim pravilima smanjen broj birališta u Turskoj sa 100 na 35.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: