Zašto su "velika braća" protiv kosovske vojske

Kosovski predsednik Hašim Tači poslednjih dana insistira na brzom formiranju Vojske Kosova, ali u tome nema podršku "prvih saveznika" – NATO i SAD.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.03.2017.

13:25

Zašto su
Thinkstock

U roku od nekoliko nedelja kosovski zvaničnici su intenzivirali nastojanje da Bezbednosne snage Kosova pretrpe reforme kako bi postale de fakto Vojska Kosova i to sve uoči pokušaja da se obezbede dokazi i da se pokrene sud za zločine terorističke OVK.

Tači je preko Kadrija Veseljija, koji se uz svog predsednika nalazi na spisku mogućih optuženih za zločine u južnoj srpskoj pokrajini, "progurao" da izmene dođu pred poslanike kosovskog parlamenta, ali za sve to nema "amina" od "velike braće".

Stav NATO i SAD po tom pitanju ide pogoduje namerama Beograda da spreči formiranje oružanih snaga na delu svoje teritorije koja je jednostrano proglasila državnost, što je naišlo na odobravanje srpskih zvaničnika.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je razgovarao i sa Aleksandrom Vučićem i sa Hašimom Tačijem po tom pitanju, a i premijer Srbije i predsednik Kosova su razmenili mišljenja.

Beogradski mediji su preneli da je Vučić izrazio "oštro protivljenje" formiranju Vojske Kosova, a potom je saopšteno da je Stoltenberg preneo Tačiju stav NATO da nema podršku za ostvarivanje svoje ideje.

Tom prilikom je naveo i da formiranje Oružanih snaga Kosova nije moguće bez izmene "ustava", kao i da je neophodno nastaviti dijalog sa Beogradom. Nije striktno navedeno da li se to odnosi na dijalog o transformaciji BSK u OSK ili na dijalog u Briselu, koji je podignut na najviši politički nivo.

Primedbu Vašingtona na Tačijevu ideju izneo je i ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot, koji je istakao da formiranje Vojske Kosova treba da bude urađeno kroz usvajanje ustavnih amandmana, kao i da "ne treba žuriti i ići sa tom odlukom u parlament, posebno kada su prisutne tenzije u regionu".

Prema njegovim rečima, ne bi trebalo da bude iznenađenje za bilo koga da SAD priznaju suverene odluke Kosova kao što je ta da Kosovo želi da ima svoju vojsku, što znači da Vašington u ovom trenutku "samo odlaže" formiranje Vojske Kosova, ali je i dalje, kao i NATO, zagovornik te ideje.

Problem za Prištinu i Tačija je u tome što SAD i NATO zahtevaju da se "poštuje procedura".

"Ali sve vreme govorimo da ta odluka treba da bude doneta u skladu sa Ustavom Kosova i uz puno političko učešće svih stranaka na Kosovu. Ne vidim da je ovo pozitivan korak u ovom trenutku i želeli bismo da vidimo da se stvari odvijaju u ustavnim okvirima", rekao je Skot.

U komentaru ovih izjava premijer Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je veoma zadovoljan i da su ga američki zvaničnici uverili da su protiv takvog razvoja događaja.

"Sa Amerikancima nije uvek lako razgovarati, ali znate na čemu ste. Oni su mi odmah rekli, nisu ništa krili, da su protiv takvog razvoja događaja i Vojske Kosova na ovakav način, koji je vanustavni i vaninstitucionalni", rekao je Vučić.

Premijer je istakao da to što ćuti i ne govori glasno određene stvari nije zato što su Srbi uplašeni i mali, već zato što, između ostalog, želi da srpske kompanije izvoze svuda u region.

"Zato moramo da čuvamo mir, zato reagujem tiho, mirno, meni nisu potrebni glasovi tako što ću da vičem i uzvikujem patriotske parole. Znam šta mi je posao i ustavna obaveza i kako da štitim integritet i suverenitet Srbije, ali znam i šta je interes naroda", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: