Politiko: Tramp povlači SAD iz tela UN zbog Izraela?

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa razmatra mogućnost povlačenja SAD iz Saveta UN za ljudska prava.

Izvor: B92

Nedelja, 26.02.2017.

09:41

Politiko: Tramp povlači SAD iz tela UN zbog Izraela?
Getty Images

To telo je optuženo za predrasude protiv Izraela i kritikovano jer u svom sastavu ima zemlje koje krše ljudska prava, piše sajt "Politiko", pozivajući se na dva neimenovana izvora.

Uoči narednog zasedanja Saveta, koje počinje u ponedeljak, ne očekuje se da će se SAD odmah povući, ali će rasprava o napuštanju Saveta verovatno uznemiriti međunarodne aktiviste koji su već zabrinuti da bi SAD mogle da umanje svoje napore u globalnoj zaštiti ljudskih prava pod Trampovim mandatom, navodi taj portal.

U donošenju konačne odluke o članstvu u Savetu verovatno će učestvovati američki državni sekretar Reks Tilerson, ambasadorka SAD u UN Niki Hejli i predsednik Tramp lično.

Bivši zvaničnik Stejt departmenta koji je upoznat sa razgovorima o daljem članstvu SAD u Savetu rekao je da se raspravlja o načinu na koji Savet gleda na Izrael, ali se postavljaju i pitanja o sastavu Saveta i o samoj korisnosti tog tela.

"Politiko" napominje da se u sastavu 47-članog Saveta UN za ljudska prava nalaze i zemlje poznate po kršenju tih prava kao što su, kako navodi, Kina i Saudijska Arabija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: