Čović: Zahtev za revizijom neverovatna politička greška

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović kaže da je predajom zahteva za reviziju presude protiv Srbije u Hagu napravljena neverovatna politička greška.

Izvor: B92

Petak, 24.02.2017.

18:18

Čović: Zahtev za revizijom neverovatna politička greška
Foto: Thinkstock

Osim toga, Čović navodi da je to urađeno jednostrano u ime samo jednog naroda, a ne u ime BiH.

"Na sednici Predsedništva BiH rekao sam da pravimo jednu neverovatnu političku grešku. Ja mislim da to nije trebalo uraditi na ovaj način. Ako se želela podneti revizija, to se trebalo uraditi na jedan sistemski način. Ovako je ispalo da je to uradila jedna osoba, jedna stranka ili jedan narod, što je vrlo loše. Ko može reći da drugi ili treći narod neće nešto slično uraditi i obrazlagati to sa sličnim argumentima", rekao je Čović novinarima u Mostaru.

Nije, kazao je, hteo preterano da se meša u vezi sa tim, ali je naglasio da se "ne može otići u ime BiH i razgovarati i zauzeti stav jednog naroda".

"Bez obzira šta jedan narod misli o stradanjima u ratu, o tome će sud donositi stavove i njih moramo bezrezervno podržavati, a u hodu menjati ako šta možemo. Jednako to mislim i o Haškom tribunalu koji faktički ne postoji. To je mesto oko kojeg ne bi trebalo da bude sumnje", naveo je Čović, preneli su banjalučki mediji.

Objasnio je da na jučerašnjoj sednici Predsedništva BiH nije želio da stane ni na jednu stranu i da napravi ono što je napravljeno 4. oktobra 2002. kada je Predsedništvo samo dva dana pred izbore donelo odluku o imenovanju Sakiba Softića za pravnog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Savezne Republike Jugoslavije.

"Tada su dopunom dnevnog reda pokojni Jozo Križanović i Beriz Belikić preglasali srpskog člana Predsedništva", podsetio je Čović.

Smatra da se formalno-pravno neće ništa desiti prema instituciji gde je revizija predata, jer će institucije unutar BiH imati komunikaciju sa sudom.

Što se tiče političke situacije koja je prouzrokovana pokretanjem revizije, Čović je ocenio da je kriza krajnje ozbiljna i da je "neko stalno neguje".

"I do sada smo imali krize, ali nismo imali ovakve slike i retoriku. Videli ste prvi put i stav PIC-a. Menja se odnos prema problemu i inicijatorima određene aktivnosti. Mi moramo hitno izaći iz ove situacije iako to neće biti lako", kazao je Čović.

On je dodao da je Predsedništvo BiH za medije "puklo", ali da je "to puno drugačije i puno romantičnije u stvarnosti od onoga što se predstavlja medijima", te da je zato veoma optimističan.

Čović je reko da će u idućoj sedmici profunkcionisati i Savet ministara, te da bi problema moglo da bude u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer tamo ne postoji klasična parlamentarna većina.

Na pitanje veruje li da će Savez za promene napustiti vlast na nivou BiH, Čović kaže da je na njemu da im veruje ili ne veruje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: