Hodžaj: Svi znaju, i Beograd zna, šta je na kraju dijaloga

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj kaže da Srbija ne želi da uđe u Evropsku uniju nego da "u ruskom stilu" dominira jugoistokom Evrope.

Izvor: B92

Sreda, 22.02.2017.

13:08

Hodžaj: Svi znaju, i Beograd zna, šta je na kraju dijaloga
Foto: GettyImages

"Srbija u ruskom stilu pokušava da stvori sferu uticaja u regionu, demonstrirajući svoju ulogu i silu u BiH preko Republike Srpske, na Kosovu preko (srpskog) stanovništva na severu, u Crnoj Gori, čak i u Makedoniji i izazivajući stalne napetosti s Hrvatskom", rekao je Hodžaj za hrvatsku novinsku agenciju.

Hodžaj je ocenio da Srbi ne žele približavanje EU, koja zbog unutrašnjih previranja ni sama za to nije spremna.

On je rekao i da ne veruje da će izbiti novi rat na Balkanu, posle krvavih sukoba devedesetih godina koji su se završili intervencijom NATO na Kosovu 1999. godine.

"Ne mislim da bi mogao izbiti neki širi sukob ili rat, ali na delu je informacioni rat koji Beograd vodi u ruskom stilu", rekao je Hodžaj.

Kako je Hina navela, Priština ističe da normalizacija odnosa s Beogradom mora rezultirati priznanjem Kosova, koje je dosad priznalo 130 zemalja.

"Sve zemlje znaju, i Beograd zna, da na kraju tog procesa treba priznati Kosovo. To je cilj dijaloga, bez toga je celi dijalog beskoristan", rekao je Hodžaj.

On je dodao da "zbog Rusije i terorizma Kfor treba sa ostane na Kosovu duže vreme".

Hodžaj je nešto ranije za N1 izjavio da će Priština ispuniti dogovor o osnivanju Zajednice srpskih opština.

Kako kaže, ta zajednica mora biti stvorena prema osnovama Briselskog sporazuma i prema odlukama kosovskog ustavnog suda.

"U Beogradu ponekad neki ljudi daju pogrešan narativ oko svrhe ove zajednice", rekao je on, ponovivši da ZSO neće imati nikakva izvršna ovlašćenja.

Kosovo je 17. februara 2008. godine jednostrano proglasilo nezavisnost koju Srbije ne priznaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: