Vučić: Izjava Tačija najgluplja ikada, nismo "mala Rusija"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je slanje naoružanih odreda zbog srpskog voza na relaciji Beograd - Mitrovica bilo neodgovorno.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 19.01.2017.

19:51

Vučić: Izjava Tačija najgluplja ikada, nismo
Tanjug

On je istakao za italijanski list Republika da je Beogadu i Prištini potreban dijalog o budućnosti pod pokroviteljstvom EU, a ne sukob u srcu Evrope.

"Mi želimo dijalog i saradnju. Nisam bio u toku s planom za putovanje tog voza ali ako se na jedan voz reaguje slanjem jedinica naoružanih mitraljezima, rizikuje se izazivanje požara koji je opasan za čitavu Evropu", rekao je Vučić u intervjuu italijanskom dnevniku.

On je ponovio da je zapanjen slanjem specijalnih jedinica na sever Kosova, gde žive samo Srbi, i to "protiv jednog voza".

"Možemo da se svađamo, ali raspoređivati naoružane jedinice je neodgovorno", istakao je on.

Na konstataciju novinara Republike da su parole "Kosovo je Srbija" i patriotski simboli na vozu ocenjeni kao provokativni, Vučć je rekao da su te dve stvari neuporedive.

"Ne može se porediti jedan voz za natpisima sa naoružanim odredima na teritoriji čiji stanovnici ne žele da ih vide. Izbegli smo ozbiljan fizički sukob koji bi zapalio čita region", rekao je on.

Vučić je objasnio da što se tiče natpisa na vozu, oni ne evociraju nacionalističke mitove.

"Da je \'Kosovo Srbija\' stoji u našem Ustavu. Šta je trebalo da uradimo kada je na stadionu njihov dron nosio kartu \'Velike Albanije\'? Da pošaljemo tenkove?", upitao je Vučić.

"Veoma strahujemo za budućnost", dodao je Vučić, podsećajući da albanski premijer Edi Rama kaže da će Srbi moći da dođu na Kosovo samo kao turisti, da predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji najavljuje rušenje zida u Mitrovici, da je na KiM uhapšen mladić koji je nosio jaknu sa srpskim obeležjima, a za sve to vreme se ruše pravoslavne crkve.

Na pitanje da li traži podršku zapadnih lidera u ovom slučaju, Vučić je napomenuo da je zahvalan visokoj predsavnici EU Federiki Mogerini koja ga je saslušala više puta.

"Moj prioritet je da obnovim poverenje i održim dijalog. Uzdam se u Angelu Merkel, nadam se da će EU izvršiti pritisak", rekao je Vučić.

Upitan kako komentariše otpužbe kosovskog predsednika Hašima Tačija da Beograd želi da "anektira" deo Kosova kao što je Rusija učinila sa Krimom, on je ocenio da je to "nešto najgluplje što je ikada čuo".

"Prema našem Ustavu Kosovo je deo Srbije. Anektiranjem jednog dela mi bismo podelili našu sopstvenu teritoriju. Mi nismo neka \'mala Rusija\', niti imamo vojne planove, te planove je imala Priština."

Upitan koliko je realna izjava predsednika Nikolića da će u slučaju nasilja nad Srbima na Kosovu Beograd reagovati slanjem vojske, Vučić je rekao da će Srbija učiniti sve da se to izbegne i da će ulagati u mir.

"Srbija sad beleži solidan ekonomski rast, inflacija je 1,1 odsto. Moja poruka je da se oružjem ne rešava ništa i da se vratimo dijalogu. Predsednik je govorio o reakcijama ukoliko dođe do ubistava, ali ukazujući pri tome da je rešenje mir. Ne želim da dolivam ulje na vatru", istakao je on.

Vučić je napomenuo da Srbija ima dobru saradnju sa Kforom, a da je italijanski kontingent mnogo učinio, posebno na zaštiti srpskih manastira.

"Potrebno je da na međunarodnom planu neko jasno razgovoara sa Prištinom", napomenuo je on.

Upitan na kom je nivou doneta odluka o slanju tako dekorisanog voza, on je rekao da nije bio u toku sa tim, ali da je slučaj preuveličan "kao da smo bacilli atomsku bombu."

Na pitanje šta očekuje od EU, on je rekao, da su mnoge zemlje u prošlosti optuživale samo srpsku stranu i da se nada da sada vide da oružje koriste neki drugi.

"Potreban je dijalog o budućnosti pod pokroviteljstvom EU, a ne sukob u srcu Evrope", zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: